Grip Ve Zatürre Aşıları Covid 19’dan Korur Mu


Dr. Serap Erdem

Dr. Serap Erdem

Okunma 10 Eylül 2020, 01:26

Sonbaharın yaklaşmasıyla grip ve zatürre aşılarının Covid-19’dan koruyup korumadığı merak ediliyor. Grip aşısı, yaşlılarda ve bağışıklık sistemi sorunu olup da gripten ölüm riski yüksek kişilerde kullanılır. Risk grubundaki kişiler ise hem grip hem de zatürre aşılarını yaptırmalılar.

Son günlerde en merak edilen çok önemli bir konu, grip ve zatürre (pnömoni) aşılarının Covid-19’dan koruyup korumayacağı. Bu konuyu yıllardır poliklinikte binlerce hasta tedavisi yapan bir hekim olarak açıklayabilir, bazı önerilerde bulunabilirim.  Grip aşısı, grip geçirirken hastanın grip nedenli ölüm riskini azaltır, ama grip olmayı engellemez. Bu nedenle yaşlılarda ve bağışıklık sistemi sorunu olup da gripten ölüm riski yüksek olan kişilerde kullanıyoruz. Grip aşısı Covid-19 pandemisi sırasında grip (influenza) ile Covid-19 aynı anda olursa, influenzanın hafif geçmesini ve ölüm riskinin azalmasını sağlamak, böylece iki enfeksiyonun sinerjik ölüm riskini bir yönden azaltmak için kullanılabilir; ama grip aşısı Covid-19’u önlemez.

Zatürre Aşısının Önerildiği Gruplar

Zatürre aşısı,  Covid-19 zatürre yaptığı için kulağa cazip geliyor. Bu aşı, bir bakteri olan streptococcus pneumonia'nın bir tipinin pnömoni yapmasını engellemek için kullanılır. Covid-19’un etkeni ise virüstür. Bu bakteri nedenli pnömoniler aslında sık görülür; ama sağlıklı, normal kişilerde hem kolay tanınır hem de kolay tedavi edilir, ölüm oranı oldukça düşüktür. Yaşlılarda veya bazı kronik özel durumlarda bu zatürre tedavisi güçleşir. İşte bu grupta ve streptokok menenjiti riski arttığı durumlarda çocuklarda zatürre aşısı kullanılabilir. Bu aşının da Covid-19’u önlemek ya da tedavi etmek için hiç faydası yoktur.

Risk Grubundakiler Yaptırmalılar

Covid-19 kendi başına çok özel bir zatürre yaparak ölüme sebep olur. Covid-19 olup da uzun süre yoğun bakımda yatanlarda gelişecek sekonder bakteri enfeksiyonları da pnömokok ile olmaz. Grip ve zatürre aşılarını, risk grubundaki astım ve koah gibi kronik hastalıkları olanların, kanser hastalarının, kortizon kullananların, aldığı tedavi nedeniyle bağışıklığı baskılanmış kişilerin ve 65 yaş üstünün yaptırmasını öneririm. Grip aşısını risk grupları dışında çok kalabalık ortamlarda çalışan, çok insanla mecburi temasa girenlerin de yaptırması gerekir. Aynı zamanda öğrenci ve öğretmenlerin yaptırmasında mutlaka yarar vardır. Grip aşısı, Covid-19 pandemisi sırasında insanlarla teması fazla olan herkese tavsiye edilir. Zatürre aşısının ise risk grubunda bulunan kişilerin yaptırması önerilir. Koronavirüs ve grip hastalıklarının semptomlarının birbirleriyle benzerlik göstermesi nedeniyle, grip aşısıyla birlikte kişinin grip hastalığına yakalanma riskini en aza indirebiliriz. Bu sayede koronavirüs ile de daha iyi bir şekilde mücadele etmiş oluruz. Risk taşıyan kişilerin hem grip hem de zatürre aşısı olmaları gerekir. Baktığımız zaman bu grup aşağı yukarı koronavirüs salgını için risk taşıyan grupla örtüşüyor. Risk grubundakilerin, Covid-19 riski olmasa da mutlaka bu aşıları olmaları gerekiyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.