Yaşlanma yavaş ve sabit bir hızla ilerlemiyor 44 ve 60 yaşına gelindiğinde yaşlanma sorunları hastalıkların hızlandığını söyleyebilirim. Son yapılan çalışmalara göre vücudumuzda bu yaşlarda en çok nelerin hızla bozulduğunu anlatacağım.
İnsanlarda aniden ortaya çıkan kırışıklıklar, ağrı ve sızılardaki artış ve bir gecede çökme hissinin sebebi 44 ve 60 yaşlarında yaşanan yaşlanma dalgalarından kaynaklanıyor.
Yapılan araştırmada, kas-iskelet sistemi sorunları ve kardiyovasküler hastalıklar da dahil olmak üzere yaşla ilgili sağlık sorunlarında belirli dönemlerde ani artışlar meydana geldiği tespit edildi.
Araştırmada, 25 ila 75 yaş arasındaki 108 gönüllüden yaklaşık yedi yıl boyunca birkaç ayda bir kan ve idrar örnekleri ile deri, ağız ve burundan örnekler alındı.
Örneklerdeki 135 bin farklı molekül RNA, protein ve metabolit ile mikroorganizmalar bağırsaklar ve deride yaşayan bakteri, virüs ve mantarlar incelendi.
Araştırılan molekül ve mikroorganizmalardaki değişimin kademeli, kronolojik bir şekilde yaşanmadığı görüldü. Büyük değişimlerin 40'lı yaşların ortalarında ve 60'lı yaşların başlarında meydana gelme eğiliminde olduğu tespit edildi.
Yaşlanmadaki hızlanma cinsiyetten bağımsız gerçekleşiyor.
Başlangıçta, 40'lı yaşların ortasındaki yaşlanmanın, tüm grup için sonuçları bozan kadınlardaki perimenopozal değişikliklerin bir sonucu olduğu varsayıldı. Ancak veriler, 40'lı yaşların ortasındaki erkeklerde de benzer değişimlerin yaşandığını ortaya koydu.
40'lı yaşların ortasındaki kadınlardaki değişimlere menopozun katkıda bulunabileceğini düşünüldü, ama araştırma sonuçları hem erkeklerde hem de kadınlarda bu değişiklikleri etkileyen muhtemelen başka, daha önemli faktörler olduğu düşünüldü.
44 yaş civarı ilk yaşlanma
İlk değişiklik dalgasının, kardiyovasküler hastalıklarla bağlantılı moleküllerde kafein, alkol ile lipitleri metabolize etme yeteneğinde yaşanıyor Bu da insanların vücutlarının bu yaşa geldiklerinde alkol ve yağları daha az verimli bir şekilde parçaladığını gösteriyor.
60 yaş civari ikinci yaşlanma
İkinci dalgalanma ise 60’lı yaşların başlarında kişilerin bağışıklıklarında hızlı bir düşüş yaşanıyor; bu da yaşlı bireylerin hastalıklara karşı neden daha savunmasız olduklarını açıklıyor. 60 yaş ve üzeri kişilerin böbrek sorunları, tip 2 diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar artış oluyor .
Deri ve kas yaşlanması her iki yaşlanma döneminde de sorunlar oluşuyor.
Hızlı yaşlanma, yaşam tarzı ile de bağlantılı olabilir. Araştırma, yaşa bağlı pek çok hastalık riskinin kademeli olarak artmadığı, Alzheimer ve kardiyovasküler hastalık riskinin 60 yaşından sonra daha fazla hızlandığını gösterdiama yaşanan bazı değişikliklerin yaşam tarzı veya ruhsal faktörlerle bağlantılı olabileceği de biliniyor.Örneğin alkol, sigara ve lipid metabolizmasındaki bazı değişimi, stresli bir dönem olan 40'lı yaşlarda alkol sigara tüketiminin artmasının tetikleyebilir.Kırılmanın olduğu yaşlarda daha hızlı kas kaybı dönemlerinde egzersizi artırmak gibi önlemlerle sağlığı korumak mümkün.Zaman içinde yavaş yavaş değişmiyoruz. 40'lı yaşların ortaları ve 60'lı yaşların başlarında, hangi sınıftaki moleküllere bakarsanız bakın dramatik bir değişim olduğu ortada.
Kaç yaşında olursanız olun hala sağlıklıyken yaşam tarzımızı değiştirmeye çalışmamız gerektiğine inanıyorum.
Sağlıkla kalın…