Beyin sisi nedir?


Dr. Serap Erdem

Dr. Serap Erdem

Okunma 09 Eylül 2021, 18:49

Son zamanlarda hafıza, konsantrasyon ve odaklanma sorunlarınız mı var? Kendinizi sis bulutunun içinde gibi mi hissediyorsunuz? Beyin sisi (brian fog) olabilirsiniz.

Kitap okumaya başladınız; ama okuduğunu anlamadan sayfalarca dalıp gidiyorsunuz, her satırı tekrar tekrar okuyorsunuz veya iş yerinde mailinizi açtınız, onları yanıtlamak yerine mail listesinde aşağı yukarı gezip duruyorsunuz. Evde bir işe başladınız, normalde 10 dakika bile sürmeyecek iş bir saattir bitmedi. İşte beyin sisi hali budur.

Odaklanma problemi, konuşulanları anlamama, kafa karışıklığı ya da düşünceleri net ifade edememe beyin sisinin başlıca göstergeleri arasında yer alır. Günlük aktiviteleri ve ruh halini etkileyen bu bulanıklık halinin demans ya da alzheimer gibi ileri bir rahatsızlık olmadığını vurgulamak isterim. Beyin sisi için kişiye kendini kötü hissettiren ve gerçek potansiyelini ortaya koyamadığını fark ettiren bir “puslanma” hali diyebilirim.

Beyin sisi belirtileri

Beyin sisi veya zihin yorgunluğu olarak da adlandırılan durum bir hastalık değil, çeşitli tıbbi sorunların bir belirtisidir. Beyin sisi için kendinize 10 maddelik bir değerlendirme yapın, en az dört tanesi sizde varsa, siz beyin sisine yakalanmış olabilirsiniz. Bu bilişsel problem kapsamında şu belirtiler bulunur:

  1. Birdenbire unutkan olmaya başladım, çok dikkatim dağılıyor, işe başlıyorum; ama bitirmekte zorlanıyorum.
  2. Kafam o kadar dağınık ki, düşüncelerimi bir türlü açığa çıkaramıyorum.
  3. Karar vermede çok zorlanıyorum.
  4. Evde eşyaları kaybetmeye başladım, bir şeyleri bir yerlere koyuyorum; ama bulamıyorum.
  5. Her şey rüya gibi geliyor.
  6. Çoklu görevleri yapmakta zorlanıyorum.
  7. Uyku sorunlarım başladı, uykuya dalamıyorum gece sık uyanıyorum.
  8. Güne mutsuz başlıyorum, sabahları yorgun isteksiz kalkıyorum.
  9. Gün içinde öfke nöbetlerim var, moralim sürekli dalgalı.
  10. Çok yorgun ve halsiz hissediyorum.

Beyin sisinin nedenleri nelerdir?

Beyin sisi yakınmaları varsa, öncelikle bu tabloya yol açan nedenleri ortaya koymamız gerekiyor. Nedenleri arasında magnezyum eksikliği, D vitamin eksikliği, B vitamin eksikliği, demir eksikliği ile giden kansızlık, kötü beslenme (şeker ve basit karbonhidratlı beslenme, hazır işlenmiş gıdaları tüketmek), uyku sorunları, tiroid sorunları, aşırı çay ve kahve tüketimi, yoğun tempoda çalışmak, insülin direnci, şeker hastalığı olabilir. Beyin sisi genellikle tek başına olmamakta, önemli bir hastalığın bulgusu veya habercisi olarak karşımıza çıkabilir. Bazen de taşımanız gerekenden fazla sorumluluk ve mental yük aldığınızı gösteriyordur. Altından fibromiyalji, kronik yorgunluk sendromu, migren, depresyon, metabolik sendrom, tiroid hastalıkları, böbrek üstü bezi hastalıkları, romatizmal hastalıklar irritabl bağırsak sendromu, vitamin eksiklikleri çıkabiliyor.

Beyin sisi tedavisi

1. Öncelikle doktorunuza muayene olun, tetkikleriniz yapılsın.

2. Eş zamanlı hayatınızdan şeker ve işlenmiş tahıl ürünlerini çıkartın.

3. Beslenme programında ağırlıklı olarak taze sebze ve meyvelere, zeytinyağı, tereyağı, hindistan cevizi gibi sağlıklı yağlara, doğru protein kaynaklarına, çiğ kuruyemişlere ve fermente ürünlere yer verin.

4. Bağırsak yakınmalarınız ön plandaysa gluteni de çıkartın.

5. Kaliteli protein ve omega 3 doymamış yağları tüketin.

6. Uykunuza özen gösterin. Aynı saatte yatıp aynı saatte kalkın, öğleden sonra kafein tüketmeyin, yatmadan telefona, ekrana, televizyona bakmayın.

7. Uyku problemleriniz devam ediyorsa, bir uyku hastalıkları uzmanına muayene olun.

8. Düşük yoğunlukta ve yorulmayacak şekilde egzersize başlayın.

9. Stresle baş etmeyi öğrenin. Baş edemiyorsanız mutlaka profesyonel psikolojik destek alın.

10. Su içmeyi ihmal etmeyin.

Beyin sisi durumunu çözmenin yolu, öncelikle altta yatan nedeni bulmaktan geçer. Nedeni ortaya çıkardıktan sonra çözüm bulunur.

Sağlıkla kalın.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.