Yeni yılda sağlıklı bir yaşam için sağlıklı karaciğer


Dr. Serap Erdem

Dr. Serap Erdem

Okunma 06 Ocak 2022, 15:26

Karaciğer, kendisini diğer organlardan farklı kılan benzersiz özelliklere sahiptir. En büyük ve en ağır organ olmasının yanı sıra karaciğer, kendini kısa sürede yenileyebilme kapasitesine sahip tek organdır.

Karaciğerin hayati işlevlerinden biri vücudu temizleyen ve arındıran bir mekanizma olarak çalışmasıdır. Çeşitli yollarla vücuda giren toksinleri ve vücuda zararlı bileşenleri süzerek ortadan kaldırır. Her ne kadar vücudun doğal temizleyicisi olsa da karaciğerin de belirli periyotlarla temizlenmeye ve arınmaya ihtiyacı var.

Sağlıklı bir karaciğerin temel işlevleri

Karaciğer, tükettiğimiz gıdalardan, içtiğimiz sudan ve soluduğumuz havadan kaynaklı tüm dış toksinlerin vücudumuzdan temizlenmesini sağlar. Ayrıca gündelik yaşamda kullanılan alkol, ilaçlar ve nikotin kaynaklı vücuda giren kimyasal bileşenleri filtreleyerek zehirli maddeleri temizler.

Ürettiği safra sayesinde yağ ve karbonhidrat metabolizmalarının düzgün çalışmasını sağlar. Safra sıvısı yağ, protein ve karbonhidratları parçalayarak karaciğerin ayrıştırdığı maddelerin vücuttan atılmasını kolaylaştırır.

Karaciğer, bağışıklık sistemini destekleyerek vücudun enfeksiyonlarla savaşma potansiyelini artırır. Karaciğerin yeterli ve düzgün çalışamaması bağışıklık sisteminin zayıflamasına sebep olmaktadır.

Karaciğere neler zarar verir?

Uzun süre nötralize etme ve filtrelenme süreci karaciğerde zararlı moleküllerin birikmesine sebep olabilir. Tarım ilaçları, dezenfektanlar ve ağır metaller bu duruma sebebiyet verebilecek toksik kimyasallar arasındadır.

Bulaşıcı maddeler iltihaplanmayı tetikleyerek karaciğer fonksiyonlarının zarar görmesine neden olur. Virüslerin veya otoimmün rahatsızlıkların sonucu olarak ortaya çıkan en yaygın karaciğer hastalığı hepatittir.

Uzun süre boyunca yüksek dozda ve aşırı alkol tüketmek karaciğer rahatsızlıklarına hatta siroza neden olabilir. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, işlenmiş yiyecekler ve enerji içecekleri karaciğer yağlanmasına neden olabilecek obeziteye yol açabilir.

Öfke, kaygı, endişe gibi olumsuz duygular vücutta stres hormonlarını artırarak karaciğerin işlevlerini yerine getirememesine sebep olabilir.

Karaciğer detoksu neden gereklidir?

Temiz ve toksinlerden arınmış bir beden için temiz ve arınmış bir karaciğer şarttır. Karaciğer detoksu bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Karaciğerde kanser riskini azaltır. Karaciğerde siroz görülme özelliğini minimuma indirir. Sizi karaciğer hastalıklarına karşı korur. Vücudunuzdaki iltihaplanma azaltır. Enerji seviyenizi yükseltir. Sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olmanızı sağlar. Bağırsak hareketlerinizi düzenler.

Karaciğer sağlığı için tüketilmesi gereken besinler

  1. Karaciğer dostu lahana, brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası tüketmeniz gereken sebzelerdir.
  2. Toksinler için de limonlu su tüketmeye önem vermelisiniz. Güçlü bir antioksidan olan avokado, karaciğer detoksu sürecinde tercih edeceğiniz meyveler arasında olmalıdır.
  3. Bununla beraber, karaciğerinizde biriken ağır metalleri, yemeklerinizde kişniş tüketerek yok edebilirsiniz.
  4. Karaciğerinizdeki hücreleri yenileyecek baharat ise zerdeçaldır.
  5. Salatalarınızı kırmızı pancar, maydanoz, salatalık ile hazırlamak karaciğeriniz için ödül niteliğindedir.
  6. Kereviz çok önemlidir; çünkü toksin atarak karaciğerinizi temizleyen sebzeler arasında yer alır.

Yeni yılda sağlığınız için düzgün beslenmek, sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmek, düzenli egzersiz yapmak, diyet planlarınıza doğru yiyecekleri dahil etmek, ağırlıklı olarak bitkisel öğünler tüketmek, hayvansal yağ ve proteinden uzak durmak hem karaciğerinize hem de sağlığınıza yapacağınız en güzel yatırımdır

Sağlıklı bir yıl dileğiyle …

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.