MİTOKONDRİ SAĞLIĞI İÇİN BESLENMENİN ÖNEMİ


Dr. Serap Erdem

Dr. Serap Erdem

Okunma 02 Ekim 2019, 11:33

Son yıllarda yaygınlaşan sağlık sorunlarımızın çoğunun nedeni, mitokondrilerimizin tembelleşmeleri ve iş yapamaz hale gelmeleridir. Mitokondriyal yetmezlik diabet, alzheimer, kalp hastalıkları, tiroid ve karaciğer hastalıkları gibi birçok hastalığın ana nedenini oluşturur.

Mitokondriler hücrelerimizin enerji üretim merkezleridir. Hücrelerimizin, dolayısıyla doku, organ ve sistemlerimizin (bedenlerimizin) ihtiyaç duyduğu enerji bu minicik organellerde üretilir. Kazanılan kalorileri yakmada da en önemli görevi de yine mitokondriler üstlenir. Eğer mitokondrileriniz tembelse, yeteri kadar enerji üretebilme kapasiteleri yoksa veya kazanılan kalorileri yakmada gereği kadar aktif değillerse, bu metabolizmanızın iyi çalışmadığını gösterir. Son yıllarda yaygınlaşan sağlık sorunlarımızın çoğunun nedeni, mitokondrilerimizin tembelleşmeleri ve iş yapamaz hale gelmeleridir. Özellikle aşırı miktarda gıda tüketimi, mitokondrinin iş yükünü artıran bir durumdur. Hele bir de bu gıdalar “çöp besinler” ise sistemi süratle tıkar, mitokondrinin fonksiyonlarını bozar. Mitokondriyal yetmezlik, mitokondrilerdeki hasar nedeniyle bu fonksiyonları tam olarak yerine getirememesidir. Mitokondriyal yetmezlik diabet, alzheimer, parkinson, ALS, kalp hastalıkları, otizm, tiroid ve karaciğer hastalıkları gibi birçok hastalığın ana nedenini oluştururken, yaşlanma sürecini de artırır.

Peki, Ne Yapmalıyız?

İlk yapılması gereken şeker ve kanda şekere dönüşen tahılları bırakmak olmalı. Mitokondrilerin işlevleri sağlıklı yağlar yediğimizde daha iyi oluyor. Mitokondriler, ATP (enerji) üretmek için yağ asitleri veya karbonhidrat kullanıyorlar. Daha fazla yağ, daha az karbonhidrat tükettiğimizde enerji yağdan üretiliyor. Bu da daha az serbest radikal oluşması demek. Bunun yanı sıra çok renkli sebzeler yemeliyiz. Vücudumuzu ne kadar fito besin ögeleriyle beslersek mitokondrilerimizi de o kadar iyi beslemiş oluruz. Ayrıca bazı sebzeler, örneğin kükürt zengini karnabahar, lahana gibi sebzeler, mitokondriler için çok güçlü bir antioksidan olan glutatyon üretimini destekliyor.

Mitokondri Zehirleri Neler?

Hareketsizlik, aşırı şeker ve unlu gıdalar, trans yağlar, cıva, kurşun, alkol, kolesterol hapları (statinler), ağrı kesici parasetamol, toksik kimyasallar, ciprofloxasin ve benzeri kinolon içeren antibiyotikler, yüksek kalorili beslenme, aşırı şeker tüketimi, çevresel toksinler, trans yağlar, hareketsizlik, insülin direnci ve kan şekeri yüksekliği mitokondrilerin en büyük, en tehlikeli düşmanları. Buna karşılık siyah üzümde bulunan resveratrol pek çok gıdadan kolayca temin edilebilen alfa lipoik asit, CoQ10, B2 ve B3 vitaminleri ise mitokondrilerin en güçlü destekçileri. Bedeninize daha çok “kaliteli protein” kazandırıp daha az rafine karbonhidrat (un,şeker) yükleyebilir ve bu iki güzel alışkanlığı düzenli egzersizle destekleyebilirseniz, mitokondrileriniz daha sağlıklı oluyor. Alfa lipoik asit, CoQ10 ve karnitin ile B grubu vitaminler ise mitokondrinin en çok hoşlandığı besin destekleri. Mitokondrilerimiz iyi sağlıklı olmalı! Bunun yolu da her gün 30-40 dakika kadar tempolu yürümekten, haftada iki-üç defa direnç egzersizi yapmaktan geçiyor.

Sağlıkla kalın.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.