Bu sene yaz ayları sıcak hem de çok sıcak geçiyor. Son günlerdeki bu sıcak havalarda, beslenme ve gıda hijyeni sağlık için çok önemli.
Aşırı sıcakların; özellikle riskli kişilerde, kronik hastalığı olanlarda (KOAH'lılar, kalp hastaları, karaciğer böbrek yetmezliği olanlar) önemli bir sağlık tehdidi olabileceği de çok iyi biliniyor. Bu nedenle yaşam tarzımızda bazı değişiklikler yapıp önlemler almamız, özellikle beslenme planlarımızda bazı değişikliklere gitmemiz şart! Peki o değişiklik neler olmalı işte önerilerim tam liste sizlerle!
ÖNERİ 1
SU İÇMEYİ AKSATMAYIN
Daha sık ve çok su içmek terleme yoluyla kaybolan suyu yeniden geri kazanmanın en kolay, önemli ve etkili yoludur. Su ihtiyacımızı tabii ki sadece su içmek değil. Mümkün olduğu kadar sulu, sıvı ve elektrolit içeriği yüksek yiyecek ve içeceklere de ağırlık vermemiz lazım.
ÖNERİ 2
SEBZE VE MEYVELERİ MENÜNÜZDEN EKSİK ETEMYİN
Mümkün olduğu ölçüde daha çok sebze (salatalık, domates, kabak, semizotu...) ve daha çok meyve, özellikle de su içeriği yüksek şeker içeriği düşük meyvelere (çilek, kiraz, erik) ağırlık verin. Bu arada şeker içeriği yüksek meyveleri tüketirken (karpuz, üzüm, kavun) aşırıya kaçmamaya da dikkat edin.
ÖNERİ 3
ŞEKERE DİKKAT EDİN
Yaz içeceklerinin en sağlıklıları su, soğuk ayran veya soğuk bitki çaylarıdır. Tuz sodyum içeriği yüksek olmayan maden suları, az şekerli limonatalar ve hoşaflar da yaz içeceği olarak sofralarınızda yer alabilir.
ÖNERİ 4
AÇIK BÜFELER YEMEK SEÇERKEN BUNLARI AKLINIZDA BULUNDURUN:
Özellikle krema eklenmiş soğuk tüketilen ama uzunca bir süre buzdolabının dışında kalmış açık büfe yiyeceklerinden uzak durun. Besin zehirlenmelerini en çok açık büfelerde ısıtılmadan tüketilen kremalı balık, salata, tavuk, yumurta ve benzeri gıdalardan kaynaklandığını unutmayın.
ÖNERİ 5
AĞIR VE YAĞLI YEMEKLERDEN KAÇININ
Ağır şeyler yemeyin, özellikle akşam yemeklerini hafif tutun. Kızartmaların her türlüsüne, hamur işi besinlere, kavurmalara ve bol yağlı yiyeceklere mesafeli kalın.
ÖNERİ 6
GIDA ZEHİRLENMELERİNİ ÖNLEMEK İÇİN ALTIN ANAHTAR: HİJYEN
Gıda zehirlenmelerinden korunmak için hijyene önem verin. Yaz aylarında artan besin zehirlenmeleri çoğunlukla hafif seyirli ve kısa süreli hastalıklar olmalarına karşın ağır seyrettiği durumlar da olabilir. Özellikle dışarıda ve açıkta satılan yiyecekleri tüketmeyin. Çabuk bozulan potansiyel riskli besinleri (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletmeyin. Besinlerin satın alınması, hazırlanması ve pişirilmesi, saklanması aşamalarında hijyene dikkat edin.
- Sağlıklı yaz içeceği tüketin. Bunlar neler olabilir dediğinizi duyar gibiyim. İşte tavsiyelerim:
- Salatalıklı ayran
- Çilekli milkshake.
- Buzlu şeftali çayı
- Az şekerli hoşaflar
- Kavunlu smoothie.
- Karpuzlu limonata.
- Çilekli su
- Domatesli Maden Suyu
- Sağlıkla kalın, beslenmenize dikkat edin.