Tedarik zincirlerinin dönüşümü


prof.Dr.Feride Bahar Işın

prof.Dr.Feride Bahar Işın

Okunma 19 Temmuz 2023, 14:42

Tedarik zinciri ağları için en kritik kabul edilen verimlilik ve maliyet kontrolü olsa da; bugünün hızı; dayanıklılık, görünürlük, çeviklik, esneklik ve şeffaflığın önemini de ortaya çıkardı. Dijital teknolojiler, şirketlerin görünürlüklerini, işbirliklerini ve yanıt verme hızlarını artırmalarına olanak tanır. Bu durum ise, akıllı tedarik zincirlerini zorunlu hale getirdi. Artık tedarik zinciri; daha dayanıklı, esnek, dijital, veriye dayalı, şeffaf ve hızlıolmak durumundadır.

Siber saldırı ihtimali, malların fiziksel akışı ve güvenlik açısından riski daha da artırmaktadır.Dijital tedarik zincirinin yükselişi, tedarik zinciri ağını siber ve fiziksel tehditlerden korumanın da önemini ortaya çıkardı. Artık daha fazla kontrol, protokol ve güvenliğe ihtiyaç duyulacak. Tedarik zinciri güvenliği sağlanamadığında, kesintiyi yönetmek ve iş sürekliliğini sağlamak yani yer ve zaman faydasını yönetmek mümkün olmayacaktır.

Kart veya e-cüzdan şeklinde temassız dijital ödeme yöntemleri ile konteyner ile gümrük işlemleri hizmetlerinin de dijital ödemeler aracılığıyla yapılabilmesi, insanların herhangi bir gecikme olmadan veya birbirlerini etkilemeden çevrimiçi olarak işlerini bitirmelerine ve çalışmaya devam etmelerine fırsat vermektedir. Nesnelerin İnterneti,büyük veri ve blok zinciri, daha dayanıklı bir tedarik zinciri yönetim sistemi için zaruri olmuştur. Firmalar artık eve teslim, çevrimiçi satış ve mobil hizmetleri kullanmalıdır; ve aynı şekilde, tedarik zincirini izlemek ve kesintinin etkilerini azaltmak için dijitalleşme ve bilgi teknolojisinin kullanılması gerekmektedir.

Tedarik zinciri bileşenleri salgın sırasında, makinelerin hastalanmadığını ve bunun ne kadar önemli olduğunu fark etti. İşgücü arzının noksanlığıyla birleşen bu farkındalık, artık tedarik sektöründe de robotların önemini ortaya çıkardı. Perakende mağaza düzeyinde temassız ödeme sistemleri kullanılması, dijital tedarik zincirleri, hizmeti doğrudan insanların evlerine getirmek için mobil hizmet operasyonlarının kullanılması, zamanında ve temassız teslimatı sağlamak için bir drone veya hibrit kamyon-drone kullanımı giderek yaygınlık kazanmaya başladı. Dijital dönüşüm salgın öncesinde de,merkezi konumdaki büyük tesisler yerine müşterilere yakın, küçük ve yaygın olarak dağılmış depolara ilişkin eğilimi güçlendiriyordu. Salgın ve kilitlemenin etkisi, dağıtılmış ağların ek faydalarını ve esnekliğini daha da belirgin hale getirdi. Stok tutma maliyetleri artmış olsa da, tedarik zincirindeki hız ile gelişmiş esneklik tartışmasız vazgeçilmez durumdadır.

Tüm tedarik zinciri bileşenleri, robotlara, yapay zekaya, otomasyona ve kobotlara daha fazla ihtiyaç duymaya başladılar. Çok yakında tedarik zinciri boyunca insanlarla birlikte çalışan kobotlar, önde insan güdümlü bir kamyonla konvoy yapacak olan sürücüsüz robotik kamyonlar, kapıya teslim yapan dronlar ağırlıklı olarak karşımıza çıkacaklar. Bu süreçte, dijital yük borsaları kuruldu ve dijital platformlar aracılığıyla, kamyon taşımacılığı paylaşım ekonomisinin bir paydaşı haline geldi. Geleneksel perakende mağazalarının yerel karşılama merkezlerine dönüştürüldüğü "karanlık mağaza" modeli de müşterilere teslim alma veya teslimat seçeneği sunarak, perakendecilerin ana karşılama merkezlerindeki baskısını azaltmaktadır.Diğer bir deyişle, müşteriyeihtiyaçlarınıulaştırmanın en uygun, zamanında, en az maliyetli yolu; gelişmiş otomasyon ve akıllı makineleri, lojistik operasyonlarına entegre etmek olacaktır.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.