Genel olarak, kuruluşların çalışanlarıyla iletişim kurma veya onlara bilgi yayma yöntemleri vardır. İş iletişiminde etiğin rolü, etik düşüncelerin iş iletişimine uygulanma şeklidir. İş iletişiminde etik, örgütün yönetiminden çalışanlara, çalışanlardan müşterilere ve tedarikçilere kadar ya da bir bütün olarak örgüt ile dışarısı arasında olabilir. Bu anlamda iş iletişimi, işletme içindeki iç iletişimden görülebileceği gibi, işletme ve dışarıdan bakıldığında da görülebilir.
Bir organizasyon içindeki iletişim, bilgi, İnsan Kaynakları departmanı gibi çeşitli kanallar aracılığıyla yukarıdan aşağıya akacak şekilde yapılandırılabilir. İş iletişiminde etik, yönetim ve çalışanlar arasındaki iletişimin, iletişim sırasında etik standartların uygulanmasını içermesi gerektiği anlamına gelir. Örneğin, yönetim, belirli eylemlerin ve beklentilerin nedenlerini onlara ileterek, çalışanlarıyla nasıl başa çıktıkları konusunda mümkün olduğunca açık olmalıdır. Şirket büyük bir kâr beyan ettiyse, yönetim ikramiyeyi çeşitli çalışanlar arasında adil bir şekilde paylaşmalı veya bunu yapmama nedenini onlara bildirmelidir.
İş iletişiminde etiğin uygulanması
İş iletişiminde etiğin uygulanması, çalışanlara aidiyet duygusu verir ve onları daha üretken olmaya teşvik eder. Kuruluştaki yönetim, çalışanlara, müşteriler, tedarikçiler ve işle etkileşime giren diğer insan sınıfları gibi dış varlıklara göstermeleri gereken etik standartların türünü de açıkça iletmelidir. Bu, yönetimin çalışanlara müşterilerle nasıl iletişim kurmaları gerektiği konusunda verdiği talimat türünü içerir. Bu anlamda iletişim, onların yaptıklarını ve söylediklerini veya söylemediklerini ya da müşterilere açıklamadıklarını içerir. Belirsiz kelimelerin kullanılması veya olayların gerçek durumunun kasıtlı olarak yanlış beyan edilmesi, iş iletişiminde etiğin bir parçasıdır. Bazı şirketler, müşterilerine tekliflerini, müşterilerin teklifte gizli tuzaklar olduğunu fark etmeyecek şekilde ifade eder. Elbette bir işletmenin amacı para kazanmaktır. Etik davranmak da bu amaca hizmet eder. İnsanlar etik şirketlerle, güvenebilecekleri şirketlerle iş yapmayı tercih ederler, bu nedenle uzun vadede etik şirket davranışlarından yararlanırlar.
Takım ruhunu artırır
Araştırmalar, etik iş iletişimi uygulayan şirketlerin aynı zamanda çalışanlar arasında takım ruhunu artırdığını ve çalışanların moralini yükselttiğini göstermektedir. Bu hedeflere ulaşmak için kurumsal iletişim, belirli belirli etik hedeflere ulaşmak için çaba göstermelidir. Dürüst olmak bir şirketin yararınadır. Dürüstlük güvenin temelidir. Başkaları bir şirketin söylediklerine inanabileceklerini hissederlerse, ona güveneceklerdir. Diğer faktörler eşit olduğunda, insanlar güvenebilecekleri bir şirketle iş yapmayı tercih ederler. Dürüstlük, doğru olduğuna inandığınız şeyi söylemek anlamına gelir; ancak aynı zamanda gerçeği fikirden ayırmak anlamına da gelir.
Etik iletişimin avantajları
Sosyal açıdan sorumlu iş uygulamaları, yalnızca şirket sahiplerine değil, topluluğa ve işletmenin faaliyet gösterdiği doğal çevreye de fayda sağlamayı amaçlar. Teoride, sosyal açıdan sorumlu iş uygulamaları bir pazar avantajı olmalıdır; çünkü birçok tüketici etik olduğunu düşündükleri şirketlerle iş yapmayı tercih eder. Ancak, tüketiciler genellikle farklı şirketlerin iş uygulamaları hakkında güvenilir bilgilere erişemezler. Bu, müşterilerin tüm şirketler hakkında alaycı bir zihniyet benimsemesine ve etik satın alma kararları vermekten vazgeçmesine neden olabilir. Hem şirket içinde hem de şirket dışında tam ve etik iletişimi taahhüt ederek, bir kuruluş yalnızca sosyal açıdan sorumlu iş uygulamalarının iyi bir örneğini oluşturamaz; aynı zamanda, şirketi rekabetten ayıran uygulamalar hakkında müşterilere bilgi vererek de fayda sağlayabilir.
Netlik için çabalamak
Gerçeği fikirden ayırt etmek, açık ve anlaşılması kolay daha büyük bir hedefin parçasıdır. Etik iş iletişimi, açıkça anlaşılmayı gerektirir. Şirket içinde, sorunları kabul etmek ve ilgili kişileri açık ve doğrudan iletişimlerle bilgilendirmek, "söylenti değirmenini" azaltmaya yardımcı olur ve çalışanların moralinin daha iyi olmasını sağlar. Tüketiciler, hangi şirketlerle iş yapacakları konusunda ancak farklı işletmelerin uygulamaları hakkında doğru ve eksiksiz bilgilere ulaştıklarında etik kararlar alabilirler. Sosyal ve etik olarak sorumlu olmayı hedefleyen herhangi bir şirket, hem şirket içinde hem de halkla olan etkileşimlerinde etik iletişime öncelik vermelidir.