BAYRAMDA BESLENMENİZİN KONTROLÜ SİZDE OLSUN!

Bayramlar, tüm aile bireylerini bir araya getiren, sevgi ve mutluluğun göstergesi olarak simgelenen geniş sofraların kurulduğu günlerdir. Hepimizin sofralarına sağlık, huzur, bolluk, bereketle gelir umarım, ailenizle birlikte nice güzel bayramlar dilerim.

BAYRAMDA BESLENMENİZİN KONTROLÜ SİZDE OLSUN!
kobiaktuel
kobiaktuel
04 Nisan 2024 Perşembe 12:22

Bayramda diyet olmaz, zaten senede 1 kere!” diye düşünüyor olabilirsiniz. Haklısınız ben de bayramda diyet yapın demeyeceğim. Her zamanki gibi sadece sağlıklı sofralarla dengelemenizi önereceğim

Sağlıklı sofralarda dikkat edilmesi gereken bazı ayrıntılar var.

İşte o öneriler:

  1. Bol bol tatlı tüketmek için öğünlerinizi atlamayın. Kan şekerinizi aniden yükseltipdüşürecekolan bu yanlış uygulama sağlınızı tehdit eder.
  2. İkram edilen şeker, çikolata, hamur işleri, tatlıların hepsinden tatmak metabolizmanızı yorar. Miktar konusunda kendinize mutlaka sınır koyun.
  3. Hamur tatlılarının yanında bazı yörelerimizde ayran ikram edilir Glisemik yükü oldukça ağır olan leziz tatları masumlaştıran bu sağlıklı uygulamayı bu bayram denemeye ya da hamur tatlılarını sütlü tatlılarla değiştirmeye çalışın.
  4. Sofranızda artan karbonhidratlı besinler (börek, tatlı, dolmalar) sebze ve bakliyat tüketiminizi azaltmasın.
  5. Kahvaltı öğünü sonrası 3-4 saatlik bir zaman bırakarak mutlaka öğle yemeği yiyin. Etli /etsiz sebze yemeği, yoğurt-cacık ve yanına tahıl grubu bir besin (tam buğday ekmeği, bulgur pilavı gibi) ile hafif bir menü ayarlayabilirsiniz.
  6. Çay, kahve ikramları su içiminizi azaltmamalı.
  7. Ana yemeklerle beraber şekerli veya tatlandırıcılı içecek tüketmek, aldığınız kalorileri hızla yağa çevirir. İçecek olarak su veya ayranı tercih ederek kontrolü ele alın.
  8. Gece geç saatlere kadar yiyip içmekten kaçının. Özellikle geç saatlerde kafeinli içecekler tüketmek, uyku düzeninizde değişikliğe neden olabilir.
  9. Herhangi bir öğünde almanız gereken kaloriden daha fazlasını almış olabilirsiniz. Bir sonraki öğünü sadeleştirerek günlük enerji alımınızı dengeleyip bayramda kilonuzu koruyabilirsiniz.

Bayram kaçamaklarınızı dengelemek için sabah kahvaltısından sonra 1 saat tempolu yürüyüş yapın. Ziyaretlere giderken kısa mesafelere araçla gitmek yerine yürüyerek giderek, asansör yerine merdiven kullanarak gün içindeki fiziksel hareketinizi ve böylelikle hem günlük kalori harcamanızı arttırabilir hem de ramazanda azalmış metabolizma hızınızın da artmasını sağlayabilirsiniz.Siz ve misafirleriniz için farklı alternatifler için bu bayram tam zamanı.

Bu bayram ikram edeceğiniz besinlerle rutin bayram ziyaretlerinin dışına çıkıp, misafirlerinizin sağlıklarına katkıda bulunacak sağlıklı tatlılar ve atıştırmalıklar eklemenizi öneririm. Herkese sevdikleri ile birlikte geçireceği güzel bir bayram dilerim, iyi bayramlar…

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.