Fintech şirketleri pandemiyi fırsata çevirdiler

KPMG’nin hazırladığı ‘Pulse of Fintech’ raporu yayımlandı.

Fintech şirketleri pandemiyi fırsata çevirdiler
kobiaktuel
kobiaktuel
04 Nisan 2021 Pazar 17:38

Küresel fintech ekosisteminin 2020 yılının ikinci yarısındaki performansını inceleyen rapora göre geçen yılın ikinci yarısındaki küresel fintech yatırımı, ilk yarıdaki toplamın iki katını aştı. Rapor, pandeminin ilk döneminde duraklayan şirketlerin krizi fırsata çevirerek ikinci yarıda sıçradığını gösteriyor.

KPMG’nin düzenli olarak hazırladığı ‘Pulse of Fintech’ raporunun 2020’nin ikinci yarısını inceleyen bölümü açıklandı. Rapora göre 2020’de toplam 2 bin 861 işlemde 105,3 milyar dolarlık fintech yatırımı gerçekleşti. Geçen yıl pandeminin başında birçok anlaşmanın durmasının ardından yatırımcılar ve fintech’ler, yılın ikinci yarısında yaşanan yeni normalde iş yapmayı öğrenerek trendi tersine çevirdiler. Fintech’ler ikinci yarıda, ilk yarıdaki toplam hacmin iki katı yatırım aldılar. 2019’da 500 milyon dolar civarında gerçekleşen siber güvenlik yatırımları 2020’de 2 milyar doların üzerine çıktı. Dünyanın her yerinde şirketlerin uzaktan çalışmaya geçmesi ve çevrimiçi kanalların artan kullanımı, siber güvenlikle ilgili rakamların yukarı fırlamasına neden oldu.

Raporda dikkat çeken noktalar

Fintech yatırımları 2019’da gerçekleşen mega M&A işlemlerinin 2020’de gerçekleşmemesi nedeni ile 2020 yılı sonunda 2019’daki 168 milyon dolar seviyesinden 105 milyon dolar seviyesine geriledi. Yıla yumuşak bir başlangıç yaptıktan sonra, 2020’nin ikinci yarısında, küresel M&A, PE ve VC işlemlerinde 71,9 milyar dolar tutarında fintech yatırımı gördü; 2020’nin ilk yarısında görülen yatırım miktarı ise 33,4 milyar dolardı. Ayrıca küresel VC yatırımları tarihinin en yüksek ikinci seviyesine ulaştı. Pandemiye rağmen fintechler 42,3 milyar dolarlık VC yatırımı çekerek, 2018’den sonraki en yüksek seviyesine ulaştı. Dijital bankalar tarafında ise 2020’nin ilk yarısında büyük işlemler gerçekleşti. İsveç merkezli dijital banka Klarna 650 milyon dolar, Revolut 580 milyon dolar ve ABD merkezli Chime 533 milyon dolar tutarında VC yatırımı topladı. 

2020’de karşılaşılan yenilikler

Raporda 2020’de karşılaşılan yenilikler dijitalleşmenin hızlanmasına paralel e-ödeme çözümleri ve temassız bankacılığa talebin artması, çok hızlı kullanıma giren e-ticaret platformlarının, dijital müşteri hizmetleri kanallarının, e- cüzdanın müşteri davranışını kökten değiştirmesi, dönüşüm çabalarını hızlandırmak isteyen kurumların büyüyen fintech yatırımları ve ortaklıkları, olgun fintech ve bigtech’lerin coğrafi olarak büyümek veya tüketicileri için yeni değerler ortaya çıkarmak için birleşme ve satın almalara yönelmesi olarak sıralandı. Raporu değerlendiren KPMG Türkiye Fintech Sektör Lideri ve Bilgi Sistemleri Risk Yönetimi Başkanı Sinem Cantürk, “Rapora göre 2020’de gördüğümüz değişiklikler, Covid-19 azaldığında da büyük olasılıkla durmayacak. Dünyanın her yerinde insanlar ve işletmeler çevikliğin ve etkiye tepkiyle yanıt vermenin önemini kabul ediyorlar. Finansal hizmetler yelpazesindeki şirketler, dijital yeniliği benimsemezlerse nelerin tehlikeye gireceğinin farkındalar. 2021'de fintech faaliyetlerinde toparlanma bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Fintech sektöründe 2021’in ilk yarısı için beklentiler

  • Tüm dünyadaki özellikle daha az olgun piyasalarda, ödeme sistemleriyle ilgili yatırımlarda hareketlilik var. Büyük ödeme oyuncularının küresel ölçekte güçlenmek için konsolide olduğu görülecek ve bu da yeni mega M&A anlaşmalarına yol açacak.
  • Gömülü Finans yeni Kuzey Yıldızı olarak yükselişte. Gömülü Finans uygulamalarının önümüzdeki dönemde güçlü bir büyüme trendine girmesi bekleniyor. Finansal olmayan platformların içerisindeki “şimdi al, sonra öde” veya “gömülü sigorta seçenekleri” gibi finansman seçenekleri sunan uygulamaların, önümüzdeki dönemde artacağı öngörülüyor.
  • Fintech’ler için yeni pazarlar ortaya çıkacak. ABD, küresel olarak fintech yatırımlarının hakimi; ama özellikle Orta ve Kuzey Asya ve Güney Amerika'da fintech merkezleri gelişmeye ve büyümeye devam edecek.
  • Fintech halka arzlarında küresel artış bekleniyor. 2021'de bir dizi yeni unicorn’un halka arzı gündemde olabilir.
  • Küresel ölçekte büyümek ve yakın bölgelere yayılmak isteyen fintech’ler için birleşme ve satın alma faaliyetlerinde canlanma olacak.
  • Kripto varlıklar ana akım hâline gelecek. Dijital defter teknolojilerinin evrimi ve merkez bankalarının dijital para birimlerine artan ilgisi, sınır ötesi ödeme alanında çok büyük fırsatlar çıkarabilir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.