ALMANYA’NIN ENERJİ KRİZİNE YÖNELİK ÇÖZÜM ARAYIŞLARI


Rahmi İncekara

Rahmi İncekara

Okunma 04 Temmuz 2022, 15:00

Almanya, enerji kriziyle boğuşmaya devam ediyor. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın  önemli faturalarından biriolan yükselen enerji fiyatları konusuna hızlı bir çözüm henüz bulunamamış görünüyor.

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Berlin'in kömür santrallerini canlandırarak, kış aylarında doğalgazı güvence altına almak için finansman sağlayarak Rus doğalgaz arzındaki kesintiye tepki verme doğrultusunda yeni önlemler alındığını belirtmiştir.

Ülkesindeki mevcut enerji krizini "ciddi" olarak nitelendiren bakan, "Arz güvenliği şu anda garanti altında, ancak durum ciddi" ifadesini kullanmıştır.

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, tam doğalgaz rezervleri olmadan kışın tedariğin "gerçekten sıkışık" olabileceği konusunda uyardı.Kömürü canlandırmanın "acı" olduğunu vurgulayan bakan, bu durumun doğalgaz tüketimini azaltmak için gerekli olduğunuda sözlerine ekledi.

Habeck, "Yaz ve sonbaharda mümkün olduğunca fazla gaz depolamak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız ve yapacağız" dedi. 

Almanya'nın önümüzdeki kış için yeterli doğalgaza sahip olup olmayacağı konusunda ciddi şüpheler dile getiriliyor.Dr. Thomas W. O'Donnell, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin doğalgazı kesmeye istekli görünüyor ve şu anda Kuzey Akım I'den (boru hattından) gelen gazın bir kısmını kesiyor. Bu gaz akışı tamamen kesilirse, bu kış yeterli doğalgazın bulunup bulunmayacağı konusunda ciddi bir soru işareti var şeklinde bir analiz paylaşmıştır.

Almanya'da doğalgazın ana kullanımı elektrik üretmek için çok fazla yeterli değildir. Bu oran yaklaşık %15'lik seviyeye tekabül etmektedir. Doğalgazın ana kullanımı sanayi ve evlerin ısıtılması içindir. Doğalgaz akışının kesilmesi istihdam yaratan sektörler açısından kapanmaanlamına gelecektir.

Son haftalarda Avrupa ülkeleri, diğer ülkelerden doğalgaz almaya hazır hale geldiler. Depolar yarı dolu durumdadır. Kış ayları içinse, depolama tanklarının daha fazla doldurulması ve enerji tasarrufu için daha fazla yapılması gerekmektedir.

Almanya, Rusya'ya enerji bağımlılığını azaltıyor

Almanya, 24 Şubat'ta Ukrayna'daki savaşın başlamasından bu yana Rusya'ya olan enerji bağımlılığını azaltmış görünüyor.

Alman Ekonomi Bakanlığı'na göre, son haftalarda özellikle petrol ve kömürde çeşitlendirmede büyük ilerleme kaydedildi.

Rus petrolüne bağımlılık geçen yıl yaklaşık %35'ten %12'ye düştü. Rus gazının ithalat payı %55'ten yaklaşık %35'e düştü. Kömürde ise bu oran yılbaşından bu yana %50'den %8'e düştü.

Nükleer enerjinin genişletilmesi konusunda hararetli siyasi tartışma

Alman hükümeti Rusya'dan ve fosil yakıtlardan bağımsız olmak için yenilenebilir enerjilere güvenirken, bazı politikacılar şimdiden nükleer enerjinin genişletilmesini tartışıyorlar.

Almanya'da şu anda sadece üç nükleer santral çalışıyor, ancak bunların en geç bu yıl 31 Aralık'a kadar şebekeden çekilmesi planlanıyor.

Bavyera Devlet Başkanı Markus Soder, nükleer enerjinin geçici olarak uzatılmasını destekliyor.Soder, kalan nükleer santrallerin enerji krizi sebebiyle "en azından 2024'ün başına kadar" çalışması gerektiğini söyledi.Buna karşın Ekonomi Bakanı Habeck ve Çevre Bakanı Steffi Lemke, üç tesisin ömrünün uzatılmasına karşı olduklarını ifade ettiler.

Şansölye Olaf Scholz ise, Almanya'da halen kullanımda olan nükleer santrallerin hizmet ömrünün yıl sonundan sonra uzatılmasına ilişkin kaygılarını dile getirdi.Rusya'dan gelen doğagaz arzının azalması nedeniyle yenilenebilir enerjilerin daha hızlı genişletilmesi ihtiyacını da vurguladı.Scholz, "Almanya'nın artık mümkün olan en kısa sürede fosil tipi enerji ithalatına ihtiyaç duymamasını sağlayabilmemiz için karar yılıdır" ifadesini kullanmıştır.

Almanya, sonbahardan itibaren Rusya'dan kömür satın almayacak ve 2022'nin sonundan itibaren petrol almayacak.Nükleer enerjinin yeniden canlandırılması henüz gündemde olmasada, Rus enerji devi Gazprom'un Kuzey Akım I doğalgaz boru hattı üzerinden Almanya'ya doğalgaz teslimatını durdurmasının ardından Almanya, kömür santrallerinde üretimi artırmaya karar vermiştir.Gazprom'un teknik bir sorun olarak nitelendirdiği bu eylem, Alman hükümeti tarafından "siyasi" bir hareket olarak kınandı.

Almanya, Rusya'nın kışkırttığı enerji krizinin ardından fosil yakıtlara geri dönmesine rağmen, 2030 yılına kadar kömür santrallerini kapatma planlarında kararlığını vurguladı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.