İşletmelere 200 Milyon TL'ye kadar KGF Teminat

  Kredi Garanti Fonu’nun sağladığı Hazine kaynaklı kefaletin kapsamını genişleten, KOBİ ve KOBİ tanımı dışında kalan i

İşletmelere 200 Milyon TL'ye kadar KGF Teminat
23 Mart 2017 Perşembe 08:55

 

Kredi Garanti Fonu’nun sağladığı Hazine kaynaklı kefaletin kapsamını genişleten, KOBİ ve KOBİ tanımı dışında kalan işletmelerin finansmana erişim imkânlarının kolaylaştırılmasını amaçlayan protokol, Hazine Müsteşarlığı ve Kredi Garanti Fonu arasında imzalandı.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hazine Müsteşarı Osman Çelik, Kredi Garanti Fonu Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz ve Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü İsmet Gergerli arasında imzalanan protokole göre, Kredi Garanti Fonu tarafından verilecek kefaletin üst limiti 200 milyon TL’ye yükseltilirken toplam kefalet hacmi de 200 milyar TL olarak belirlendi.

Bu protokolle birlikte KOBİ’lerde 3 milyon dolar olan kefalet limiti 12 milyon TL’ye çıkarıldı. Mevcut uygulamada KOBİ tanımı dışında kalan firmalarda sadece ihracatçılar için 50 milyon dolara kadar kefalet verilirken artık ihracatçı olmasa da KOBİ tanımı dışında kalan tüm işletmelere 200 milyon TL’ye kadar kefalet verilecek. Ayrıca kullanılan Portföy Garanti Sistemi ile KOBİ’lerin 12 milyon TL’ye kadar ve KOBİ tanımı dışında kalan işletmelerin de 50 milyon TL’ye kadar olan talepleri aynı gün içinde sonuçlandırılacak. Ayrıca kefalet başvuruları için %0,5 ile %2 arasında değişen oranlarda alınan komisyon oranı %0,03’e düşürülürken izleyen yıllar için kefalet komisyonu tahsil edilmesi ve başvuru ücreti uygulamaları da kaldırıldı.

Ayrıca;

  • İşletme kredileri için azami 1 yıl olmak üzere ödemesiz dönem imkanı getirildi,

  • KOBİ’ler için kefalet oranı %85’ten %90’a yükseltildi,

  • KOBİ dışı firmalar için kefalet oranı %75’ten %85’e yükseltildi,

  • İhracatı ve döviz kazandırıcı faaliyeti olan KOBİ ve KOBİ dışı firmaların banka kaynaklı ve Eximbank kaynaklı TL/YP kredileri için bankalar üzerinden gelen kefalet taleplerinde kefalet oranı %85’ten %100’e yükseltildi,

  • Kefalet başvurularında vergi ve SGK borcu yoktur yazılarının geçerlilik süreleri 30 günden 90 güne yükseltildi.


Yeni sistemde KGF, işletmelerin bankalar aracılığıyla yaptığı kredisi başvurularını Portföy Garanti Sistemi (PGS) kapsamında değerlendirmeye devam edecek. PGS kapsamına girecek kefalet üst limiti de 50 milyon TL olarak belirlendi. Bu tutarın üstündeki kefalet talepleri ise KGF’nin içsel derecelendirme sistemi ile değerlendirilecek. PGS sayesinde işletmeler 24 saat içerisinde taleplerini sonuçlandırabilecekler.

İşletmelerin kredi riskinin daha yüksek kefalet oranları ile KGF tarafından paylaşılması sayesindekredi, finansal sistem tarafından daha az riskli olarak algılanacak ve işletmelerin daha düşük faiz oranları ile kredi kullanmaları imkanını da beraberinde getirecek.
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.