Duygusal Zekâ Ve Liderlik


Pelin VARDARLIER

Pelin VARDARLIER

Okunma 10 Eylül 2020, 01:24

Kurumları başarıya ulaştıracak önemli nitelikler arasında duygusal zekâ yer alıyor. Duygusal zekâya sahip bir lider, kurum içerisinde duygusal zekâ kavramını destekler ve kurum çalışanlarını bu yönde geliştirmeye çalışır. Duygusal zekâ ile bireyler, çeşitli ortamlarda veya koşullarda duygusal okuryazarlık yeteneğine sahip olurlar.

İş dünyasında faaliyet gösteren kurumların birbirlerinden ayrılmasını sağlayacak teknolojik, sosyal, politik ve ekonomik değişimler hızlı bir şekilde değişime uğrarken, son zamanlarda kurumları başarıya ulaştıracak önemli nitelikler arasında duygusal zekâ yer alıyor. Bu nedenle kurum yönetiminde, yönetim süreçlerinde, çalışanlarda ve liderlik sürecinde duygusal zekâya sahip kişilerin olması kurumun temel ihtiyaçlar listesinde yer alır. Duygusuz bir çalışma hayatı, kurumda fikir oluşturma süreç döngüsünü tıkayıp sürecin işlevliğini kaybetmesine neden olur. Bu durumun aksine kurumda duygu, yönetimin bir süreci olarak görülürse, kurum içerisinde bilgi akışı sağlanır, bilgiler saklanmaz ve saydamlık sağlanır. Çalışanlar daha kolay bir şekilde bilgiye erişebilirler. Böylelikle değişikliğe ve yeniliğe karşı direnç göstermek yerine gelişime daha açık bir yapıya sahip olurlar.

Duygusal Okuryazarlık Yeteneği

Duygusal zekâ; duygularını gereken zamanda oluşturabilme, sürdürebilme, kontrolünü sağlayabilme ve diğer bireyler ile etkili duygusal ilişki kurabilme becerisidir. Duygusal zekâ kavramını basit bir şekilde tanımlamak istersek, duyguların akla uygun, doğru ve yerinde kullanılmasıdır. Duygusal zekâ düzeyinin yüksek olması, bireylerin yüzleşmekten korktukları duyguları ile yüzleşmelerine fırsat verir. Kişilere kendilerini değerlendirebilme cesareti verir; korktukları ve kaçtıkları duygularla yüzleşmelerine fırsat sağlar. Duygusal zekâ ile bireyler, çeşitli ortamlarda veya koşullarda duygusal okuryazarlık yeteneğine sahip olurlar. Duygusal zekâya sahip bireyler sadece kendi duygularını değil, diğer bireylerin hissettiği duygularını da sezebilir ve duygularını anlayabilir; kendisini diğer bireylerin yerine koyarak duygu durumlarını yaşayabilirler. Ayrıca duygusal ihtiyaçlarını fark edebilir, bu sayede hem özel hem de çalışma hayatındaki ilişkilerinde yapıcı ve sağlıklı sürdürebilir bir ilişki sağlayabilirler. Bireyler, ruhsal durumunun hangi davranışları ve tutumları tetiklediğinin bilincinde olurlar.

Liderlerden Beklenen Nitelikler

Duygusal zekâya sahip bir lider, kurum içerisinde duygusal zekânın varlığını ve etkisini sürdürülmesine katkı sağlar. Kurum içerisinde duygusal zekâ kavramını destekler ve kurum çalışanlarını bu yönde geliştirmeye çalışır. Duygusal zekâyı geliştirmesi için teşvik eder.  Kurumda çalışan bireylere rol model olur. Duygusal zekâ ile neler başarabildikleri hakkında bilgi sağlar ve olumsuz görüşlerini değiştirebilir. Liderlik sürecinde ekip üyeleri ve kurumda çalışan bireylerin liderden beklediği nitelikler de vardır. Kurum veya ekip üyeleri liderden, güven verici ve güvenin hâkim olduğu bir atmosfer oluşturmasını isterler. Söyledikleri ve davranışları arasında bir tutarlılık olmasını bekler, kendilerini motive etmelerini isterler.  Başarılı ve etkili bir performans sergilemeleri için liderden yön vermelerini beklerler. Duygusal parlamalarının yön verebilmesini, kendilerini dinleyebilmesini, onların görüş açısı ile bakmasını, duygularını anlamasını isterler. Lider, bu beklentileri sergileyebilmek için duygusal zekâya gereksinim duyar.

Sürdürülebilir Bir İlişki Kurabilirler

Liderler, duygusal zekâ sayesinde bireyleri etkileyerek, sadece konuşarak değil; onları canıgönülden dinleyerek ve duygusal durumlarını anlayarak bireylerle sağlıklı sürdürebilir bir ilişki kurarlar. Böylelikle gücünü konumundan değil, ilişkilerinden alırlar. Kurumunda bireyleri yönetebilmek için üst hiyerarşisinde yer almak zorunda değildirler. Bireylerin akılını iyi okuyarak, onların motivasyonunu yükseltecek etkenleri iyi bilirler. Liderlerin bu tutumları sergileyebilmesi ve bu niteliklere sahip olabilmesinde duygusal zekânın rolü büyüktür

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
İsmail Cem Acar - 4 yıl önce
İş dünyasında duygusal zekaya önem verdiğini belirten yönetimler; davranış ve iletişimlerini sadece görüntü olarak gösterip değiştirmiyorlarsa, yazınızda da belirttiğiniz güven ve dürüstlük hissettiremedikleri sürece bulundukları ortamda maskeler altında kalan bir çalışma olacaktır. Duygusal zekada öncü olan liderlerin güven verici ve dürüst olması ilk şarttır bence.