Logo Yazılım, KOBİ’lerin Dijital Dönüşüm Yolculuğunda Güvenilir Çözüm Ortağı Oluyor.

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla büyüyen yazılım sektörü, dijitalleşen dünyayla birlikte ön plana çıkıyor. Kobi Aktüel dergimizin bu sayısında Logo Yazılım Türkiye Genel Müdürü Akın Sertcan, yazılım sektöründeki çalışmalarını anlatarak sorularımızı yanıtladı.

Logo Yazılım, KOBİ’lerin Dijital Dönüşüm Yolculuğunda Güvenilir Çözüm Ortağı Oluyor.
kobiaktuel
kobiaktuel
06 Aralık 2022 Salı 14:13

Yazılım sektörü hızla gelişiyor..Türkiye'de ve dünyadaki son durum nedir?

Yazılım sektörü, Türkiye’ye katma değer sağlayabilecek, ihracat potansiyeli yüksek bir sektör. Dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de büyümeye devam ediyor. Önümüzdeki dönemde de dolar bazında büyüyeceğini tahmin ediyoruz. Dijitalleşen dünyayla birlikte bilgi teknolojilerinin (BT) bir maliyet merkezi olmaktan çıktığı, şirketlerin geleceğini şekillendiren, yeni gelir kaynağı yaratan ve şirketlerde stratejik konuma sahip olan bir modele dönüştüğü görülüyor. Dünyada bulut hizmetleri pazarının 2020-2024 yılları arasında %20,6’lık YBBO (yıllık birleşik büyüme oranı) ile 797 milyar dolara çıkması bekleniyor. TÜSİAD’ın Türkiye'de Yazılım Ekosisteminin Geleceği raporunda, sektörün 2025 yılına kadar ekonomideki yerini 3-4 kat artırabilecek potansiyele sahip olduğu belirtiliyor. Bu potansiyele ulaşıldığı durumda, sektörün 10 milyar dolarlık ihracat, 100 bin yeni istihdam yaratacağı ve 10 unicorn çıkaracağı öngörülüyor.

Bulut teknolojilerin yaygınlaşması gibi yazılım sektöründeki teknolojik gelişmeler de ihracat potansiyelini ve katma değerini olumu yönde etkiliyor. Bulut dönüşümdeki ivmelenmenin Türkiye’deki yazılım firmalarının uluslararasılaşma fırsatlarını daha da artıracağını tahmin ediyoruz. Yapay zekâ, makine öğrenmesi ve blok zincir yatırımları da katma değer sağlayabilecek diğer alanlar. Logo Yazılım olarak biz de, Hizmet İhracatçıları Birliği çatısı altında Yazılım ve Bilişim Komitesi çalışmaları çerçevesinde sektöre, paydaşlarına, hizmet ihracatı gelirlerinin artmasına, ihracat yapan firmaların yurtdışı marka bilinirliğinin yükselmesine ve yurtdışında güçlü bir Türkiye yazılım ve bilişim temsilcileri ekosistemi oluşturulmasına destek veriyoruz. 2022’de Ticaret Bakanlığı tarafından duyuruları yapılan Türkiye Bilişim Sektörünün Uluslararasılaşması ve E-Turquality (Bilişimin Yıldızları) Programı ile firmalara birçok konuda destek kapsamı açıklandı. Bu sayede geçen seneyi 2.6 milyar dolar ihracat rakamı ile kapatan sektör 5 sene içinde ulaşmak üzere 15 milyar dolarlık zorlu bir hedef belirledi.

Kurumsal yazılım seçiminde nasıl bir yöntem izlenmesi gerekir?  Logo Yazılım olarak KOBİ’lere ne gibi avantajlar sağlıyorsunuz?

Şirketlerin ihtiyaçlarını doğru belirlemeleri ve bu süreçteki çözüm ortaklarını doğru seçmeleri en önemli konu. Çözüm ortaklarının danışmanlık, veri güvenliği, destek hizmetleri gibi başlıklardaki deneyimi bu seçimde dikkat edilmesi gereken noktalar.  Biz Logo Yazılım olarak buradaki rolümüzü çift taraflı olarak görüyoruz. Birincisi işletmelerin yatırımlarında teknolojiye öncelik vermesi için yönlendirmelerde bulunmak ve firmaların teknolojiye uyumunu sağlamak, ikincisi ise danışmanlık. Dijital Dönüşüm Hizmetleri iş birimimiz ile dijital dönüşüm, dijitalleşme ve dijital süreçlerin şirketlerin hayatına girmesinde yönlendirici bir rol üstleniyoruz. Sunduğumuz ürünlerle ve hizmetlerle, süreçlerin anlatımıyla, şirketlere özel olarak doğru kurgulanan çalışmalarla onların işlerine verimlilik ve yatırım açısından katkılarda bulunuyoruz.Türkiye’de en fazla KOBİ’ye ulaşan şirket olarak, müşterilerimizin dijital dönüşüm yolculuklarında güvendikleri bir çözüm ortağı olmayı önemsiyoruz ve bu yolda onlara ihtiyaç duydukları tüm desteği vererek birlikte yürüyoruz.

Kurumsal yazılım seçerken tercih edilmesi gereken bir diğer önemli konu da yeni teknolojilerle uyumlu, yenilikçi çözümler tercih edilmesi. Logo Yazılım olarak, bulut bilişim bir süredir odağımızda olan bir teknoloji. Bulut teknolojiye odaklanmaya ve çözümlerimizi bulut tabanlı hizmetler olarak sunmaya devam ediyoruz. Bulut çözümler ile her ölçekten işletme yatırım maliyetlerini düşürme ve kullanım maliyetlerini uzun vadelere yayma imkanına sahip oluyor. Kolay kullanım ve kolay erişim imkânı ile sunulan bulut hizmetlere her zaman, her yerden ulaşılabilmesi mobilite ihtiyacının arttığı günümüz dünyasında şirketleri rekabette öne geçiriyor. Aylık veya yıllık abonelik yöntemi ile hızlıca kullanıma alınan bulut servisler, herhangi bir sistem veya kurulum yatırımı gerektirmeden bulut ortamında kullanıcılarla buluşuyor. Sunucu ve güvenlik maliyetlerinin Logo Yazılım tarafından karşılanması da işletmeler için bir başka avantaj oluyor.

Logo Yazılım olarak bulut tabanlı servislerimize bu yıl Bulut ERP ve Logo Bulut İK’yı ekledik. Geçtiğimiz aylarda lansmanını yaptığımız Logo Bulut İK servisimiz ile bordro ve temel insan kaynakları yönetiminde yeni bir dönem başlatmayı hedefliyoruz. Bulut tabanlı yapısı sayesinde bordrolama ve temel İK süreçlerine her an, her yerden erişmeyi sağlayan Logo Bulut İK, zamandan ve mekândan bağımsız çalışma imkânı sunarak İK ekiplerine ve yöneticilerine esneklik ve hız kazandırıyor.

“Türkiye’de 900’ü aşkın iş ortağımız, satış ve kanal yönetimi konusunda deneyimli ekiplerimizle faaliyetlerimizi sürdürüyoruz”

Geniş bir iş ortağı ağınız ve ekosisteminiz var. Bu geniş ekosistemin müşterilerinize ne gibi faydaları oluyor?

Logo Yazılım olarak tüm Türkiye’de 900’ü aşkın iş ortağımız, satış ve kanal yönetimi konusunda deneyimli ekiplerimizle faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Kültüründe müşteri odağı olan bir şirket olarak, müşterilerimize tüm süreçlerinde destek sağlıyor, stratejik müşteri yönetimi ve iş geliştirme ekiplerimizle müşterilerimizin dijital dönüşüm yolculukları boyunca yanlarında oluyoruz. Yaygın ve güçlü ekosistemiz ve deneyimli ekiplerimiz sayesinde çözümlerimizin daha etkin kullanımı konusunda danışmanlık sağlıyoruz.Ayrıca, gerekli eğitim ve sertifikasyon sürecini tamamlayan, uyarlama araçlarını kullanarak Logo Yazılım çözümlerine entegrasyon yapabilen yetkili iş ortaklarımız “Logo Yazılım çözüm geliştirme iş ortağı” olarak sınıflandırılıyor. Bu iş ortakları tarafından geliştirilen onaylı ekosistem çözümleri ile müşterilerimize birçok farklı sektörde ve alanda uçtan uca, birbirini tamamlayan ürün ve servisler sunabiliyoruz. Bu da geniş ekosistemimizin müşterilerimize sağladığı bir diğer avantaj.

AR-GE, yatırımlarınızın ne kadarını kapsıyor? Yazılım sektöründe AR-GE’nin önemiyle ilgili neler söylersiniz?

AR-GE’nin yazılım sektörünün bel kemiği olduğuna inanıyoruz ve her türlü, teknoloji, ürün geliştirme, kalite, analiz, tasarım süreçlerini ve bu süreçlerle bağlantılı olan süreçlerin tamamını AR-GE olarak tanımlıyoruz. Ekibimizin yaklaşık %70’i AR-GE alanında çalışıyor. Aslında şirketin çalışmalarının özünü ürün geliştirme olarak tanımlayabiliriz. 2011 yılından bu yana AR-GE’ye ayırdığımız pay sürekli artış gösterdi. 2022’de toplam gelirlerimizin içinde AR-GE oranı %37 olarak planlandı. Bunların yanı sıra satın alma ve birleşme yöntemleriyle de aramıza katılan şirketlerin bütün bilgi birikimini, teknolojisini ve ürünlerini kendimize transfer ediyoruz. Bunlar da araştırma ve geliştirme faaliyetlerimizde önemli bir yer tutuyor. Tüm bu yatırımlar, Logo Yazılım’ın istikrarlı büyümesinin de sebebi.

AR-GE faaliyetlerimizi ve bütçemizi kısa, orta ve uzun vadeli olarak sınıflandırmaya dayanan üç “Görüş Ufuğu” kapsamında yönetiyoruz. AR-GE bütçesinin %60’ı Ufuk 1 çalışmalarına aktarılıyor. Bu kapsamda, mevcut ürünlerde müşterilerden, iş ortaklarından ve şirket içinden gelen yönlendirmeler doğrultusunda gerekli görülen geliştirme ve iyileştirmeler yapılıyor. Daha orta ve uzun vadeye yönelik AR-GE çalışmalarımız ise Ufuk 2 ve Ufuk 3 ile ele alınıyor. Ufuk 2, yeni ürünlerdeki geliştirmeleri ve 1,5-2 yılı kapsayan sektörel ihtiyaçlara yönelik ürünleri içeriyor. Ufuk 3 ise dijital dönüşümün odağını oluşturan bulut, büyük veri ve makine öğrenmesi alanındaki inovasyon ve AR-GE’den oluşuyor. Bunlar da sırasıyla AR-GE bütçesinin yaklaşık %30 ve %10’luk kısımlarına karşılık geliyor.

Yazılım sektöründe bundan sonraki hedefleriniz nelerdir?

Yenilikçi bakış açımız ve Ar-Ge odağımızla, yeni teknolojilerle geliştirdiğimiz ürün ve hizmetlerle çözüm ailemizi sürekli genişletmeye devam ediyoruz. Fonksiyonel ürünler olarak nitelendirdiğimiz CRM, HR, İş Akış Yönetimi, Depo Yönetimi ve İş Analitiği gibi çözümlerin yanı sıra finansal çözümler, perakende çözümleri ve insan kaynakları yönetimi gibi alanlarda 70’ten fazla birbirini tamamlayan çözümle müşterilerimize her alanda uçtan uca hizmet sunuyoruz.Gelecek dönem için stratejimizi servisleşme, dikeyleşme ve uluslararasılaşma olarak belirledik. Odaklandığımız stratejilerden en önceliklisi olan “servisleşme” kapsamında yazılım ve teknoloji çözümlerini bir hizmet olarak sunabilmeyi hedefliyoruz. Bulut altyapısı ve uygulamaları ile yazılımı, ERP ve kurumsal iş yazılımlarını tek seferlik yatırım yapılacak bir programdan, sürekli hizmet gerektiren bir ihtiyaç haline getiriyor. Ayrıca, SaaS çözüm portföyümüzü genişleterek ve üyelik, abonelik, kiralama gibi satış modelleri sunarak teknolojinin sürekli gelişiminden ve değişiminden tüm Logo Yazılım paydaşlarının daha kolay yararlanmasını sağlamayı amaçlıyoruz.

İkinci hedefimiz, dikey çözüm alanlarına odaklanmak; yani belirli niş alanlarda, seçtiğimiz sektörlere ve/veya iş fonksiyonlarına yönelik uzmanlaşmış çözümler üretmek. Ana faaliyet alanımızı oluşturan iş yazılımlarımızın etrafını bu türden dikey çözümler ile kuşatarak, kullanıcılarımıza sunduğumuz toplam faydayı artırmak, birbirini tamamlayan çözümler ve hizmetler ile zenginleştirmek hedefindeyiz. Burada stratejik iş birliklerine de açık olan bir büyüme modelini benimsiyoruz. Uluslararasılaşmak ise büyüme stratejimizin üçüncü boyutu.

“Hayallerini Kodlayanlar projemizi yaygınlaştırarak daha fazla çocuğa dokunmayı ve geleceğin mühendislerine, doktorlarına, bilim insanlarına ilham olmayı hedefliyoruz”

Eğitim kurumsal sosyal sorumluluk kapsamında önem verdiğiniz bir konu. Bu alandaki çalışmalarınız nelerdir?

Logo Yazılım olarak, BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında bulunan nitelikli eğitim, toplumsal cinsiyet eşitliği ve insana yakışır iş ve ekonomik büyüme maddelerine ve toplumsal sürdürülebilirlik konularına gösterdiğimiz önem çerçevesinde, 2019 yılında robotik kodlama atölyeleri kurmaya başladık. “Hayallerini Kodlayanlar” ismini verdiğimiz projemizle, Türkiye’de farklı illerdeki 5 atölyemizde 8-14 yaş arasındaki çocuklara robotik kodlama eğitimi veriyoruz.Bütün Çocuklar Bizim Derneği (BÇBD) ve Atölye Vizyon’un katkılarıyla gerçekleştirdiğimiz Hayallerini Kodlayanlar projemiz ile bugüne kadar 2.000’den fazla çocuğa dokunduk. Öğrenciler eğitimleri sırasında kodlama, robotik, maker, STEM+A uygulamaları, tasarım gibi eğitimler alabiliyor. Verilen eğitimlerle 32. haftanın sonunda öğrenciler somut bir projeye imza atarken hayal güçlerini geliştiriyor, mekanik yetenekleri ve analitik becerilerini artırarak kodlama konusunda bilgi sahibi oluyorlar.

Önümüzdeki dönemde Logo Yazılım İş Ortakları ve ekosisteminin de desteğiyle, Hayallerini Kodlayanlar projemizi yaygınlaştırarak daha fazla çocuğa dokunmayı ve geleceğin mühendislerine, doktorlarına, bilim insanlarına ilham olmayı hedefliyoruz.

Sürdürülebilirlik alanında markanızın çalışmaları arasında neler yer alıyor?

Sürdürülebilirlik artık hepimiz için hayati öneme sahip. Biliyoruz ki küresel iklim krizine karşı tüm paydaşlar karbon emisyonlarını azaltmak zorunda. Hem bireyler hem de şirketler olarak dünyamızın geleceği için sürdürülebilir iş modellerini hayata geçirmemiz gerekiyor. Tüm sektörler iş modellerini uçtan uca dönüştürürken Yeşil ve Dijital dönüşümleri, yeni adıyla İkiz Dönüşümü birlikte gerçekleştirmeli. Dijital dönüşüm olmadan sürdürülebilir bir fabrika, sürdürülebilir şehirler veya ürünler geliştirmek imkânsız. Dolayısıyla şirketlerin ikiz dönüşüm yolculuklarını iyi yönetmesi ve kendine uygun bir yol haritası belirlemesi gerekiyor.Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UNGC) ve Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nin (UNWEPs) imzacısı olarak küresel eylem çağrısı niteliğinde olan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını önemsiyor ve aksiyonlarımızı bu amaçlar doğrultusunda şekillendiriyoruz. Çevresel, sosyal, kurumsal yönetim ve ekonomik boyutlarıyla sürdürülebilirlik yaklaşımımızı strateji ve operasyonlarımızın ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz. Bu çerçevede toplumsal boyutta Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından Sanayi Yenilikçilik ve Altyapı, İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme, Nitelikli Eğitim, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, ile Eşitsizliklerin Azaltılmasına hizmet eden çalışmalar yürütüyoruz.

Sunduğumuz çözüm ve hizmetlerle ekosistemimize ekonomik ve finansal sürdürülebilirlik odağının ilerisinde fayda sağlayarak, sürdürülebilirliğin çevresel, sosyal ve yönetişim tarafına da hizmet ediyoruz. Sürdürülebilirlik yaklaşımımız gereği topluma, çevreye ve geleceğe yatırım yapmayı, yenilikçi ürün ve hizmetlerimizle ekosistemimizin sürdürülebilir dönüşümüne kalıcı katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Kurumsal iş uygulama yazılımları sunan bir şirket olarak, işimizin doğası gereği ekonomik ve toplumsal kalkınmayı destekliyor ve şirketlerin çevresel etkisini azaltmasında etkili oluyoruz. Ürün ve hizmetlerimiz müşterilerimizin verimliliğini artırıyor, izlenebilirlik sağlayıp kayıplarını, doğal kaynak tüketimini ve çevresel etkilerini azaltmalarına destek oluyor. Bununla beraber risk yönetimini iyileştiriyor ve ayrıca çalışan ve müşteri memnuniyetini artırmalarını sağlıyor. Türkiye kurumsal uygulama yazılımı pazarında en çok müşteriye hizmet veren firma olarak ilk günden bu yana adillik, şeffaflık, hesap verebilirlik ve sorumluluk temel değerlerine dayalı bir şekilde faaliyet gösteriyoruz. Kuruluşumuzdan bu yana sürdürülebilirlik alanında yaptığımız çalışmalar ve sürdürülebilirlik boyutlarındaki performansımızla ilgili paydaşlarımızı daha etkin bir şekilde bilgilendirmek üzere sürdürülebilirlik raporu yayınlıyoruz.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.