Payten Payment Gateway: Türkiye'de Ödeme Sistemlerini Dönüştürüyor

Ödeme sistemleri sektörü, teknolojik gelişmelerin etkisiyle hızla değişiyor. Payten Türkiye Ülke Lideri ve Paratika Ceo’su Burak Kutlu, sektördeki gelişmeleri ve gelecek hedeflerini anlattı.

Payten Payment Gateway:  Türkiye'de Ödeme Sistemlerini Dönüştürüyor
kobiaktuel
kobiaktuel
06 Şubat 2024 Salı 13:29

Türkiye'deki ödeme sistemleri sektörünün durumu nedir?

Ülkemizde yaşanan teknolojik gelişmeler dijitalleşmenin itici gücü ile birleşince, ödeme sektöründeki büyüme de hızlanıyor. Karekod, IBAN, FAST, dijital bankacılık, açık bankacılık ve servis bankacılığı alanlarındaki gelişmeler ödeme sistemleri sektöründeki büyüme ivmesini artıran temel faktörler oldu. Özellikle e-ticaretin günden güne artan hacmi ödemeler dikeyinde büyük bir gelişime öncülük ediyor. Sonuç olarak geçtiğimiz yıl da ödeme sistemleri sektörü açısından oldukça verimli bir dönem oldu. Pazardaki bu büyüme bizim de rakamlarımıza yansıyor. Payten ve Paratika açısından da değerlendirecek olursak hem finansal olarak hem de yenilikçi çözüm ve projelerimizle elde ettiğimiz başarılarla birlikte, yüksek performanslı bir yılı geride bıraktık. Payten olarak biz de bu yeni gelecekte, sektör liderliğimizi sürdürecek stratejileri bugünden hayata geçiriyoruz. Geçtiğimiz yıl, zengin ürün mimarisi ile benzersiz konumda olan Payten Payment Gateway ile Türkiye’de ödeme geçidi alanında 2.0 dönemini başlattık. Ayrıca, tamamen yenilikçi bir anahtar teslim fintech çözümü olan Payten Fintech Suite’i sektöre kazandırdık. Bunun yanı sıra bankalara sunduğumuz e-ticaret ödeme çözümümüz Nestpay ile ödeme sektöründe güvenliği artırmak ve müşteri verilerini daha iyi korumak için kritik bir rol oynayan, dünyada sayılı firmanın sahip olduğu PCI Secure Software Standard v1.1 sertifikasını almaya hak kazanan ilk Türk firması olduk. 24 yıllık bir AR-GE firması olarak, İTÜ Teknokent’te bulunan merkezimizde geliştirdiğimiz özel projelerimiz ve yenilikçi çözümlerimiz ile yurt içinde ve yurt dışında ödülden ödüle koşuyoruz. Ek olarak, yakın coğrafyalarda ve uluslararası arenada lisans genişletme çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor. Uluslararası bir marka olarak geliştirdiğimiz yenilikçi finansal teknolojiler ile birçok coğrafyada iş değeri yaratıyor, global ölçekte güçlenmeye devam ediyoruz. Bunun yanı sıra hem Payten hem Paratika’da dijital cüzdan ve alışveriş kredisi çözümlerini entegre ederek çözüm setlerimizi daha da güçlendirdik. Paratika için faaliyet genişletme sürecimizi başlattık. Ayrıca para transferinin e-ticaret ödemelerinde de kullanılabilmesi yönünde bir çalışmamız var. İşlem başlatma, hesap sorgulama gibi açık bankacılık hizmetlerini verebileceğiz. Yeni yıla güçlü bir strateji ve kararlı bir motivasyonla başladık.

Ödeme sistemlerinin amacı nedir ve farklı türleri var mıdır?

Ödeme sistemlerini, ürün ve hizmet alışverişinde finansal kuruluşlar aracılığıyla ödeme alımını ve tahsilat gerçekleştirmeyi sağlayan sistemlerin geneli şeklinde ifade edebiliriz. Dijitalleşme temelli bu sistemler, belirli standartlar ve yasal düzenlemelere de uyumlu olarak alıcının ödeme yapabileceği çok çeşitli yöntemleri kapsamına alır. Fiziksel yapılan alışverişlerde, ödeme genellikle mağazada nakit veya kredi kartı kullanılarak gerçekleştirilirken, e-ticarette alıcı ve satıcı fiziksel olarak bir arada olmadığı için ürün veya hizmetin ödemesi dijital ortamda, online ödeme sistemleri kanalıyla gerçekleşir. Bu sistemler hem işletmeler hem de son kullanıcılar için sayısız fayda sağlar. Biz de hem online ödeme alma hem de online ödemleri yönetme konularında Paratika ödeme kuruluşumuz ve Payten Payment Gateway ile işletmelere hızla artan işlem hacimlerini kolayca yönetebilecekleri, başarılı işlem oranları ve satış dönüşümlerini artıran, müşteri memnuniyeti ve sadakatini artıran, uzaktan ödeme almayı kolaylaştıran ve özgürleştiren tüm ödeme yönetim çözümlerini tek yerden sunuyoruz. Türkiye’nin en geniş kapsamlı ödeme geçidi çözümü Payten Payment Gateway, hazır bağlantıları sayesinde işletmelere tek entegrasyonla, tek arayüz üzerinden Türkiye ve yurt dışındaki sanal POS’lar, bankalar, ödeme kuruluşları, mobil cüzdanlar, havale/kredi yöntemleri ve alternatif ödeme sistemleri ile özgürce çalışma imkânı tanıyor. Paratika’da da firmalar paratika.com.tr web sitemizden online başvuru ile gereken evrakları sisteme yükleyerek kolay bir entegrasyonun ardından bir gün içerisinde Paratika Sanal POS’u kullanmaya başlayabiliyorlar. Sadece tek entegrasyonla ve uygun komisyon oranlarıyla işletmeler, tüm bankaların kartları, mobil cüzdanlar ve alternatif ödeme yöntemleri ile ödeme almaya ve 9 kart markasıyla taksit sunabiliyorlar.

Ödeme sistemleri sektörünün büyümesi için hangi faktörler etkilidir?

Research and Markets, 2030 yılına kadar küresel dijital ödeme pazarının yüzde 15,20 bileşik yıllık büyüme oranı ile 24,31 trilyon dolara ulaşılacağını öngörüyor. Küresel ölçekte ödeme sektörünün büyümesinde, katlanarak artan internet penetrasyonu, mobil cihazların artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olması, kullanıcıların yenilikçi ödeme teknolojilerinin sunduğu kolaylık ve faydaları keşfetmesi ve tabii ki e-ticaretin hızına yetişilemeyen büyüme ivmesinin etkisi büyük. Bunun yanı sıra, COVID-19 salgının temassız ödeme pazarının hızlı büyümesine önemli etkisi oldu. Salgın dünya çapında, tüketici davranışları ve tercihlerini kökten değiştirdi ve temassız ödemelerin benimsenmesini hızlandırdı. Pandemiyle birlikte temassız kartlarla gerçekleşen ödemelerin yüksek hacimlere ulaşması, ülkeleri nakitsiz toplum hedeflerine bir hayli yaklaştırdı. Türkiye’de de kullanıcıların yeni teknolojilere ve dijital dönüşüme yatkınlık seviyesi oldukça dikkat çekici. Tüketicilerin ilgisi ve taleplerine yanıt olarak sektörün güçlü oyuncularının geliştirdiği yenilikçi çözümler ile ödeme sektöründeki büyüme de her geçen gün hızlanıyor. Son dönemde QR, FAST, IBAN, açık bankacılık, dijital bankacılık ve servis bankacılığı gibi düzenlemeler, ödeme sistemleri sektöründeki büyümeyi tetikleyen en dikkat çekici faktörler arasında yer alırken e-ticaretin hızla artan hacmi de ödemeler dikeyinde büyük bir gelişime öncülük etti.

Ödeme sistemleri sektöründe yaşanan son gelişmeler nelerdir?

Günümüzde uygulama bazlı kart tokenizasyonu, tekrarlayan ödemeler ve alternatif ödeme yöntemlerinin gelişen teknolojiyle tüm cihazlarda desteklenmeye başlamasıyla kullanıcıların ödemeleri sorunsuz ve pürüzsüz hale geldi. Günlük yaşamda dijital ödeme hizmetlerini sıkça kullanan tüketiciler, işlemlerin hem hızlı ve kolay hem de son derece güvenli olduğunu deneyimledikçe yenilikçi ödeme yöntemlerine olan ilgileri de katlanarak artıyor. Bugün; temassız kartlar, dijital cüzdanlar ve QR tabanlı ödemeler, en popüler ödeme yöntemleri arasında yer alırken globalde trend olan ve ülkemizde de kullanımı yaygınlaşan akıllı giyilebilir teknolojilerin 2024 yılında temassız ödemeler grafiğinde önemli bir paydaya sahip olacağını öngörüyorum.

Ödeme sistemlerinde gelecekte hangi gelişmeleri bekliyorsunuz?

Önümüzdeki 10 yıllık projeksiyonda bugün pazar payına domine eden temassız ödemelerin yüzde 100'e ulaşacağını söyleyebilirim. Akıllı telefonlar, giyilebilir teknolojiler ve sanal kartların yanı sıra kullanıcı deneyimini zenginleştiren, para transferi tabanlı lokal ödeme yöntemleri, dijital cüzdanlar, mikro finansman tabanlı “hemen al sonra” öde türündeki ödemeler ve internetten anında alışveriş kredisi kullandırılarak yapılan ödemeler de sektörü yönlendirmeye devam ederken gelecekte fiziksel kart ihtiyacı tamamen ortadan kalkacak. Bu gelişmeler ışığında, ödeme yöntemlerindeki karmaşıklığın kullanıcı tarafından sadeleştirilmesi önem kazanacak ve bir sonraki adım tüm ödemelerin tek platformdan gerçeklemesini sağlayan dijital kimlikler olacak. Belki de tüm bu teknolojiler arka planda hizmet vermeye devam edecek, ancak elle tutulur bir kart veya cihaz olmadan ödemeleri gerçekleştirebileceğimiz bir gelecek bizi bekliyor. Bu gelecekte güvenlik unsurunun önemi de daha da artacak. Çünkü işletmeler ve kullanıcıların yanı sıra dolandırıcılar da bu dijital dönüşüme adapte oluyor, böylelikle güvenlik daha da kritik bir önem kazanıyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.