Her ay merakla beklenen Para Politikası Kurulu kararı


Ayşegül AK

Ayşegül AK

Okunma 07 Kasım 2020, 14:01

Para Politikası Kurulu (PPK), geçtiğimiz yıl dokuz toplantı yapmışken, 2020 yılı için toplantı sayısının 12 olacağını ve aylık olarak toplantı yapılacağını duyurmuştu. Hızlı değişimlerin olduğu ve belirsizliğin arttığı süreçte hızlı reaksiyon verebilmek adına bunun iyi bir gelişme olduğunu belirtebiliriz; ancak her ay kurul toplantısının yapılacağı hafta ve sonrasında da alınan faiz kararlarının tartışıldığı bir haftayı dikkate alırsak, gündemin yarısını PPK işgal ediyor gibi görünüyor. Peki nedir bu kurul?

PPK, enflasyon hedeflemesi rejimi çerçevesinde, para politikası kararlarının alındığı organdır. TCMB’nin açıklamalarına göre PPK; Başkan (Guvernör), Başkan Yardımcıları, Banka Meclisi üyeleri arasından seçilecek bir üye ve Başkanın önerisi üzerine müşterek kararla atanacak diğer bir üyeden oluşur. PPK’da alınan kararlar öncesinde, bankanın ilgili birimleri; enflasyon, ödemeler dengesi, ekonomik faaliyet, kamu maliyesi ve uluslararası gelişmeler hakkında detaylı bir şekilde kurulu bilgilendirir. Kurul, Merkez Bankası’nın uygulayacağı para politikası ilke ve stratejilerini belirler ve hükümetle birlikte enflasyon hedefini tespit eder. Bunun yanında, Türk lirasının iç ve dış değerini korumak için alınacak tedbirler de PPK’nın görevleri arasındadır. PPK açıklamaları, para politikasının temel iletişim araçlarından biridir. Kurul, önceden açıklanan bir takvim çerçevesinde toplanır ve faiz kararını alırken Merkez Bankası Kanunu’nda belirtildiği gibi fiyat istikrarını sağlamayı amaçlar. Bu nedenle PPK, geniş bir veri skalasını dikkate alır; orta vadeli bir bakış açısıyla, gelecek dönemin enflasyon görünümüne odaklanır.

Politika faiz düzeyi 10.25’e yükseldi

Bu açıklamadan da anlaşılacağı üzere; her ne kadar TCMB nominal ya da reel olarak kur hedefi olmadığını belirtse de kurdaki hareketlenmeyle birlikte tartışmalar, yine kuruldan çıkacak faiz kararına dönüyor. Açıklamanın yapıldığı esnada, bu yıl onuncusu gerçekleştirilecek olan PPK toplantısında beklentiler faiz artırımının devam edeceği yönündeydi. Hatırlanacağı üzere son üç toplantıda değişiklik yapılmaksızın politika faizi yüzde 8.25 düzeyinde korunmuş; ancak eylül ayı toplantısında 200 baz puan artış yapılarak politika faiz düzeyi 10.25’e yükseltilmişti. Faiz artışı ile gerçekleştirilen sıkılaşma adımının nedeni olarak enflasyonun aşağı yönlü gidiş trendinden çıkmış olması belirtilmişti. Yine de eylül ayındaki faiz artışıyla enflasyonun üzerinde bir düzeye ulaşılamasa da ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin 12.40’a ulaşması, haftalık repo faizinin de yukarı taşınacağı yönündeki beklentileri artırıyor.

Kurun yukarı yönlü seyri

Enflasyondaki gidişatı, arz ve talep koşulları haricinde kurun yukarı yönlü seyriyle de ilişkilendirebiliriz. Girdi fiyatları üzerinden kur geçişkenliği içeride fiyatlara da yansıyor. Ayrıca küresel üretim koşulları da pandemide ikinci dalga beklentilerinden olumsuz etkileniyor. Neyse ki ekonomilerde tekrar tamamen kapanma yaşanmasının zor olması üretim beklentileri için umut ışığı. Dünya genelinde 40 milyonu aşkın insanın koronavirüs hastası olarak kayıt altına alınmasının oluşturduğu kaygı ve bunun ekonomilerde oluşturacağı ekstra yükler ise belirsizliğini koruyor. Küresel risklerin yükselişte olduğu bu durumda, euro bölgesinde vakaların arttığı görülse de ABD içindeki seçim kaynaklı belirsizliklerin artması nedeniyle doların euro karşısında değer yitirmesi ise dikkat çekiyor. Böyle bir süreçte, Merkez Bankası’nın faiz artırımının kura etki edip etmeyeceği asıl tartışılması gereken noktadır; çünkü döviz borcunun varlığı, döviz ihtiyacının artarak devam ederken içeriye küresel salgın nedeniyle örneğin turizm geliri gibi önemli miktarda döviz girişinin kısıtlı olması aslında kurun yukarı yönlü seyrinin ana nedenidir. Kasım ve aralık aylarında yapılacak son iki PPK ile yıl sonu gösterge faizin yıl sonu değeri belirlenmiş olacak ve sıkılaştırma döngüsünün başlayıp başlamadığını göreceğiz.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.