Teknoloji kullanımından teknoloji yönetimine geçişin gerekliliği


Hakkı Okan YELOĞLU

Hakkı Okan YELOĞLU

Okunma 06 Mayıs 2021, 00:46

Genel olarak bakıldığında, teknolojinin kullanımı bizlere günlük hayatta oluşan her türlü konuyla ilgili bilgi edinmemizi dolaylı ve direkt olarak sağlıyor. İster birey ister işletme düzeyinde olsun, teknolojinin doğru ve verimli bir şekilde kullanılması için sahip olunan teknolojinin doğru yönetilmesi gerekiyor.

Günlük hayatta bireylerin ve işletmelerin teknolojinin her türlü nimetlerini kullandığını söylemek artık yeni bir olgu değil. Teknolojinin yarattığı avantajların bireyler ve işletmeler üzerindeki etkileri, sadece kullanım kolaylığı olarak ortaya çıkmıyor. Her türlü hizmet karşılaştırılması, rekabet avantajı yaratacak yeniliklerin ortaya daha net olarak çıkması, farkındalık yaratma çalışmalarının sosyal medyanın gücü ile gittikçe ivme kazanması teknoloji kullanımının etkisi niteliğinde anlam kazanıyor. İşletmelerin kendi içinde var oldukları sektörde diğer rakipleriyle en azından mevcut durumunu korumak için teknolojiyi etkin ve verimli kullanması çabaları da her geçen gün artıyor.

Teknolojinin doğru kullanılması

Genel olarak bakıldığında, teknolojinin kullanımı bizlere günlük hayatta oluşan her türlü konuyla ilgili bilgi edinmemizi dolaylı ve direkt olarak sağlıyor. Teknoloji, edinilen bilginin kullanılması ve bunun günlük hayata uygulanmasını sağlayarak, günlük hayatı görece de olsa kolaylaştırıyor. Elbette burada önemli olan konu ulaşılan her türlü bilginin gerçekten de doğru bilgi olup olmaması. Edinilen bilginin hangisinin doğru, kullanılabilir ve uygulanabilir olduğunun bilinmemesi zaman zaman birey ve işletmelere güçlük yaratabiliyor. İşte bu noktada kullanılan teknolojinin gerçekten de doğru bir şekilde kullanılıp kullanılmadığı sorusunu da gündeme getiriyor.

Teknolojinin etkin ve verimli kullanılmaması

Teknoloji kullanımının birey ve işletmeler üzerinde sadece olumlu etkilerini tartışmak, olayı tek boyutlu ve yönlü ele alma problemini de birlikte getiriyor. Birey düzeyinde bakıldığında, teknolojinin etkin ve verimli kullanılmaması stres, kaygı, istediği bilgiye ulaşamama korkusu gibi birtakım etkiler yaratırken; işletmeler düzeyinde bakıldığında ise sektördeki rekabetin boyutlarının algılanamaması, çalışan ve yöneticiler arasında iletişim sorunları, iletişim sorunlarından ortaya çıkan çatışmanın düzeylerinin artması, bireylerin iş yerinde kendini yetersiz hissetmesi gibi daha geniş perspektifte değerlendirilebilecek sorunların ortaya çıkmasına neden oluyor. Hem akademik hem de uygulamada yapılan çalışmalarda bu sorunlar çok ciddi bir şekilde ele alınabiliyor. Örneğin, birey kendisini çevreleyen teknolojik etkenlerin kullanımında kendini yetersiz hissetmesi nedeniyle bir özgüven problemi yaşayabilir ve buna paralel olarak kendini içinde bulunduğu sosyal yaşamdan hızlı bir şekilde soyutlamaya başlayabilir. Bu tür sorunlar belirli bir düzeye ulaştığında, birey artık kendini tükenmiş hissedebilir ve daha mutsuz olabilir. Mutsuzluğunu hem kendi yaşamına hem de iş yaşamına yansıttığında ise gerçek performansını gösteremeyebilir, verimi ve motivasyonu düşebilir.

Hukuki problemlere neden olabilir

Konuya tam tersi taraftan bakıldığında ise, birey teknolojik unsurları çok yüksek ve iyi düzeyde kullandığında, her türlü bilgiye çok kolay ulaşabileceği gibi kendine diğer bireylere göre ciddi bir avantaj yarattığında kendi iş yaşamında daha rahat hareket etmeye başlayabilir. İş yerinde her türlü teknolojik imkanı daha hızlı ve etkin kullanabildiğinden, bunu kendi çıkarları doğrultusunda kullanabilir. Böylesi bir durum iş yerinde kaytarmacılık, artık işini her yerde yapabildiği için iş yerinde bulunmama gibi olumsuz olarak değerlendirilecek farklı durumların ortaya çıkmasına, bireyler, astlar ve üstler arasındaki problemlerin artmasına neden olacaktır. Ayrıca, olumsuz durumların ortaya çıkması her türlü hukuki problemi de beraberinde getirecektir. Dolayısıyla ister birey ister işletme düzeyinde olsun, teknolojinin doğru ve verimli bir şekilde kullanılması için sahip olunan teknolojinin doğru yönetilmesi gerekliliği kendinden ortaya çıkıyor. Aslında, teknolojinin yönetimin sahip olunan yeteneklerin yönetimiyle birlikte ele alınması, kullanılacak hangi teknolojinin yeterli olacağı, istenilen faydayı sağlayacağı, nereden hangi yollarla temin edileceği, ne zaman terkedileceği ve yenisinin kullanılacağı çok daha önemli bir tartışma konusu. Gelecek dönemlerde ele alınan durumların daha ciddi tartışılacağı kaçınılmaz gibi gözüküyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.