İkinci el araç alım satım pazarında yenilikçi modeliyle fark yaratan Kavak, 2022 yılında büyümesine son sürat devam etti.
Kavak, yıl içinde Carvak markasıyla Türkiye pazarına da girip kısa sürede ciddi bir başarı elde ederken, pazarın bugününe ve geleceğine yön veren şirket haline geldi. Yılı değerlendiren ve gelecek yıla dair öngörülerini paylaşan Carvak Türkiye CEO’su Mehmet Çelikol, 2022’de ikinci el araç alım satım pazarında en önemli trendin dijital dönüşüm olduğunu vurgularken, 2023’te pazarın yönünü belirleyecek esas trendin yine dijitalleşme olacağının altını çizdi.
Dijital dönüşümle yenilikçi iş modelleri hız kesmeyecek
Çelikol, şunları söyledi: “İkinci el pazarı dünyada ve Türkiye’de halen geleneksel yönü baskın bir sektör. En çok dönüşüme ihtiyacı olan sektörlerin de başında. Bu ortamda, pazarımızda dijital dönüşüm hız kesmeyecek. Pazardaki şirketler kendilerini birer teknoloji şirketi olarak konumlandırıp bu yönde strateji geliştirecekler. Otomobil endüstrisi oyuncuları, artan dijitalleşme dahil olmak üzere yeni iş modelleri üzerine daha çok yoğunlaşacaklar. Bunun en iyi örneklerinden birinin Carvak olduğunu düşünüyorum. İş modelimizle, piyasanın güvenilirlik ve şeffaflık ihtiyacını hız ve teknolojiyi bir araya getirerek karşılıyoruz.”
Yapay zeka daha da gelişecek, deneyimin önemi artacak
Yılın başından bu yana, ikinci el araç fiyatlarının %40’ın üzerinde arttığını belirten Çelikol, 2022 yılı sonuna kadar, ülkemizdeki ikinci el otomobil alış/satış hacminin yıllık 6 milyon adetin üzerine ulaşacağını öngördüklerini ifade etti.
Çelikol’a göre, pazarda son yıllarda, e-ticaret kanalları ve dijital kanallar üzerinden ikinci el araç satışı da bir hayli popüler hale geldi. Özellikle yakın zamanda, yıllardır geleneksel kanallardan araç satan büyük kurumsal markalar da e-ticaret kanallarını yoğun olarak kullanmaya başladı.
Diğer yandan, deneyim ekonomisi konusu ikinci el pazarında da önemini artırıyor. Bu deneyimi sağlayan veya katkı sunan teknolojilerin pazarda önemi artacak, bunların başını da yapay zeka uygulamaları çekecek.
Elektrikli araçlardaki gelişmeler ikinci el pazarını da etkileyecek
Çelikol, elektrikli araçlar pazarının da 2023'de çok gelişmeye aday pazarlardan biri olduğunu söylerken, bu pazardaki gelişmelerin ikinci el pazarına da yansımalarının olacağını belirtti. Çelikol, şöyle konuştu: “Son 5 yılda, ülkemizdeki toplam otomobil adetindeki büyüme oranı yıllık %3-4 bandında seyrederken, elektrikli ve hibrit araç kategorilerinde %100’ü aşan oranlarda yıllık büyüme gerçekleşti. Halen küçük bir pazar olsa da ülkemizde elektrikli araç pazarı ciddi bir gelişim içerisinde. Diğer yandan, ülkemizdeki elektrikli araç sayısı Almanya gibi gelişmiş ülkelere kıyasla aşağılarda. Yani, Almanya’da elektrikli araçlar pazarın %2.2’sini teşkil ederken, ülkemizde bu oran henüz %0.1 bile değil. Bu evet az ama içinde çok büyük bir potansiyeli de barındıran bir veri. 2023’de elektrikli araç pazarında önemli gelişmeler yaşanacağını, bunun ikinci ele de mutlaka yansımaları olacağını öngörüyoruz.”
Kavak yeni pazarlara girdi, büyük finansman destekleri aldı
Diğer yandan, değişen ve dönüşen bu pazarda, Kavak, yenilikçi modeliyle 2022’de büyümesini sürdürdü. Şirketin büyüme yolculuğunda bu yılki en önemli kilometre taşları, Türkiye’nin de aralarında olduğu yeni pazarlara girişi ve dünyanın önde gelen finans kurumlarından aldığı destekler oldu. Kavak yıl içinde, HSBC, Goldman Sachs ve Santander gibi dev finans kurumlarından iş modeli için finansman desteği aldı.
Kavak 2022’de global büyüme ve genişlemeye odaklandı, bu amaçla operasyonlarını yürüttüğü aktif ülke sayısını 3’ten 10’a çıkardı. Bu 10 pazarda, yıllık toplam 125 binden fazla araç alım / satım işlem adedine ulaştı. Suudi Arabistan, Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri pazarlarına girerek yenilikçi iş modelini bölgeye de taşıyan Kavak, sektörde gelişen pazarlarda en önemli oyuncu haline geldi. Bu yeni pazarlarla birlikte Kavak, operasyonlarını toplamda 10 ülkeye taşımış oldu.