Henkel, Keşif Dünyası ile Farkındalık Yaratıyor

Çocukları erken yaşta bilime teşvik eden Keşif Dünyası projesi farkındalık yaratıyor. Türk Henkel Kurumsal İletişim Müdürü Öznur Çatı, Keşif Dünyası projesini Kobi Aktüel’e anlattı.

Henkel, Keşif Dünyası ile Farkındalık Yaratıyor
kobiaktuel
kobiaktuel
02 Ağustos 2023 Çarşamba 13:18

Keşif Dünyası projesini geliştirirken çıkış noktanız ne oldu?

140 yılı aşkın tarihi boyunca Henkel hep gelişim sağlamak, marka ve teknolojilerini daha da mükemmelleştirmek, yenilikçi ürünlerle tüketicilere daima daha iyisini sunmak için çalıştı. İnovasyonlara bu kadar önem veren bir firma olarak, çocukların içindeki kâşifi erken yaşlarda ortaya çıkarmak için Keşif Dünyası girişimini hayata geçirdik. Keşif Dünyası’nın konsepti ve programı, 2011 yılında Henkel uzmanlarının desteği ile birlikte Ruhr Üniversitesi Bochum’da Kimya Eğitim Bilimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Katrin Sommer önderliğinde geliştirildi. Keşif Dünyası’nda kullanılan deney malzemeleri ve çalışma kitapçıkları tamamen çocuklara özel olarak, uzmanlar tarafından hazırlandı. Eğitim materyalleri içinde çizgi filmler, boyama sayfaları, deney malzemeleri vb. pek çok materyal bulunuyor. Programda onlara bilimi sevdirecek eğitici ve eğlenceli deneyler yer alıyor. Bilim atölyelerimizin, çocuklara bilimi sevdirmenin yanında bir katkısı daha var: İçinde doğayı korumaya teşvik etmek üzere, sürdürülebilirlik ile ilgili bir modülümüz de bulunuyor. Keşif Dünyası projesini, Almanya ve Rusya’dan sonra uygulayan üçüncü ülkeyiz. Projeyi 2015 yılından bu yana Türkiye’de Yaratıcı Çocuklar Derneği iş birliği ile gerçekleştiriyoruz. Okullarda, projemizin Darüşşafaka Eğitim Kurumları bünyesinde 2018 yılında açılan merkezinde veonline olarak düzenlediğimiz bilim atölyelerinde, Yaratıcı Çocuklar Derneği’nin profesyonel eğitimci ve uzmanları görev alıyor.

Projenizin temel amacını nasıl ifade edersiniz?

Keşif Dünyası projesinin temel amacı, çocukların erken yaşta bilim ile ilgilenmeye teşvik edilmesi.  Atölye çalışmalarında çocuklara bir şey anlatmak yerine, uygulamalı bilim atölyeleri ile onların deneyerek keşfetmeleri sağlanıyor. “Evde Keşif Dünyası” videoları ve online bilim atölyelerimiz ile de şimdi çok daha fazla sayıda çocuğun içinde bilim kıvılcımlarının ışıldamasını sağlamayı amaçlıyoruz. Böylece projemiz, internete bağlanma imkanı bulunan her çocuğa ulaşabiliyor. Ayrıca öğretmenler, anne ve babalar da çocuklara bu deneylerde eşlik edebiliyor.

Keşif Dünyası projesine tüm okullar katılabiliyor mu?

Atölyelerimiz ülkemizin her noktasındaki okulların başvurularına açık. Katılmak isteyen okulların kd@yaraticicocuklardernegi.org adresinden randevu almaları yeterli oluyor. Böylece tüm okullar ve öğrenciler, Keşif Dünyası bilim atölyelerinden ücretsiz şekilde yararlanabiliyor.  Online bilim atölyelerimizle ülkemizin her köşesinde eğitim gören çocuklarımızı, içlerindeki dâhiyi keşfetmeye bekliyoruz. Atölyelerimiz son derece keyifli geçiyor. Küçükler, deneylerimizde suyun ilginç özelliklerini keşfediyor, patatesten nişasta elde etmeyi, nişastadan suda çözünebilir folyo ya da yapıştırıcı yapmayı öğreniyor. Böylece içlerindeki meraklı kâşif harekete geçmiş oluyor. Biz de tüm okullarımızı ve öğretmenlerimizi randevu alarak, öğrencileri ile birlikte Keşif Dünyası atölyelerine katılmaya davet ediyoruz.

Projenizin bundan sonraki hedefleri nelerdir?

Keşif Dünyası projesinin önemli amaçları bulunuyor: Bunların ilki, herkes için kapsayıcı ve nitelikli eğitimi sağlamaya katkı sunmak ve küçüklere “bilimsel bakış açısı” kazandırarak yaşam boyu öğrenimi desteklenmek. Program süresince verilen eğitimlerle sürdürülebilir çevre için küçüklerde erken yaşlarda bilinç oluşmasını sağlamak. Çocukları daha az tüketerek israftan kaçınmak, kullandıkları eşyaları tekrar kullanmak ve geri dönüştürmek gibi bilgilerle tanıştırarak onlara şimdiden doğru üretim ve tüketim alışkanlıkları kazandırmak. Bu yolla, insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim değişikliği ile mücadele edecek nesiller yetiştirmek.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.