Lojistikte Teknoloji ve Sürdürülebilirlik: Yenilikler ve Değişim Yolculuğu

Boltas Teknoloji ve Ar-Ge Direktörü & İcra Kurulu Üyesi Harun Özdemir, Kobi Aktüel’in sorularını yanıtlayarak, teknolojik gelişmelerin lojistik sektörüne yansımalarına değindi.

Lojistikte Teknoloji ve Sürdürülebilirlik: Yenilikler ve Değişim Yolculuğu
kobiaktuel
kobiaktuel
07 Mayıs 2024 Salı 23:17

Teknolojik gelişmelerin lojistik sektörü üzerindeki etkisi nedir?

Teknolojik gelişmelerin lojistiği doğrudan etkilediği, iki kavramın da iç içe geçtiği bir dönemi yaşıyoruz. Bu durum, teknoloji ve lojistiğin gelecekte daha da sıkı bir ilişki içinde olacağını gösteriyor. Otomasyon, yapay zekâ ve büyük veri analitiği gibi teknolojiler, lojistik süreçlerini daha verimli hale getiriyor. Üretken Yapay Zekâ ile entegre robotik sistemler mesai alan tekrarlı işlemleri devralabiliyor, etkin personelin zamanını kaliteli kullanmasına, iş süreçlerinin hızlanmasına ve verimli yönetilmesine yardımcı oluyor. Veriye dayalı karar destek sistemleri sayesinde dinamik piyasa şartlarında, çevik bir şekilde doğru kararlar alınabiliyor. Lojistik sektörü teknolojinin daha yoğun kullanımıyla rekabetçi bir hale bürünüyor. Bu durumun hizmet kalitesine yansımalarını görmeye başladığımızı söyleyebiliriz.

Sürdürülebilirlik, lojistik endüstrisi için neden giderek daha önemli hale geliyor ve bu sektörde sürdürülebilirlik uygulamalarının avantajları nelerdir?

Lojistik, karbon salımı açısından önemli sektörler arasında yer alıyor. Karbon salımı en aza indirmek ve sürdürülebilir bir geleceğe destek olmak adına lojistik sektörüne önemli görevler düşüyor. Bu kapsamda özellikle Avrupa’da ciddi adımlar atılıyor. Avrupa Yeşil Mutabakat kapsamında artık birçok firma taşımalarında sıfır emisyon hedefi doğrultusunda önemli adımlar atıyor. Bu durumun ülkemizin ticaretini de etkileyeceği düşünülüyor. Bu sebeple sürdürülebilirlik yatırımlarının arttığını söyleyebiliriz. Boltas olarak teknolojiyi operasyonlarımızın ve hizmetlerimizin odağına koyarak hem karbon salımını azaltacak hem de verimliliği artıracak çalışmalar yapıyoruz. Sürdürülebilirlik odağında yaptığımız yatırımlar sayesinde bugün intermodalin Türkiye’deki en önemli oyuncularından biriyiz. İntermodalin taşımalar içindeki payını, müşterilerimizin talepleri doğrultusunda sürekli artırıyoruz. Demir yolu taşımalarımızla uzun mesafeleri çok daha düşük emisyonla kat ediyoruz.

Lojistik sektöründe veri analitiği ve yapay zekâ kullanımının iş süreçlerine etkisi nedir?

Yapay Zekâ ve Robotik sistemler lojistiği daha öngörülebilir, planlanabilir ve verimli hale getiriyor. Boltas olarak bu doğrultuda Ar-Ge departmanımız ile süreç geliştirici, verimlilik artırıcı projeler, yazılımlar ve uygulamalar üretiyoruz. Son 2 yıldır teknoloji altyapımızı daha da güçlendirerek verimlilik artışı ve müşterilerimize daha iyi izlenebilirlik sağlıyoruz. Çalışmalarımız sonucunda 3 Yıllık Stratejik Plan kapsamında geçen yıl önemli sonuçlar aldık. Geçen yıl Robotik Süreç ve Otomasyon konusunda önemli yatırımlar gerçekleştirdik. UiPath iş birliği ile iki robotu devreye aldık. Tekrar eden işlerimizi ciddi anlamda ekiplerden robotlara aktardık. Altyapı servis sağlayıcılarımız ile iş ortaklarımız arasındaki veri girişi ve iletişimini robotlarımız yürütüyor. Servislerimize ait tüm süreçlerde, kritik dokümanlarımızın sistemlere aktarılması, bağlantılı operasyonların otomatik tetiklenmesi ve yürütülmesi hem verimlilik hem de hızlı iletişim sağlıyor. Bununla birlikte geniş kapsamlı izlenebilirlik ve tahmini varış bildirimlerini sağlıklı şekilde yapabilecek bir sistem oluşturduk. GPS sinyaline ihtiyaç duymadan konum bilgisi alabilen teknolojileri üreten firmalarla çalışmalar yürütüyoruz. Stratejik Planımız doğrultusunda, 2025 yılında veri analizi, tahminleme, optimizasyon, planlama ve araç takibi gibi hizmetlerimizde Yapay Zekâyı önemli ölçüde kullanacağız. Arkadaşlarımızın ‘Bolty’ adını verdiği Üretken Yapay Zekâ ve Süreç Robotlarımızın birlikteliği ile geliştirilen platform, iş ortaklarımız için taşıma, operasyon ve depolama süreçlerine ait dokümanları tanıyor, otomatik ve hatasız bir şekilde işliyor. Operasyon, depolama, finans başta olmak üzere, Üretken Yapay Zekâ ve robotlarımızın birlikteliği sayesinde verimli ve çevik süreçlere sahip olduğumuzu söyleyebiliriz.

Lojistik sektöründe e-ticaretin büyümesi, tedarik zinciri yönetimini nasıl etkiliyor ve lojistik operasyonlarında nasıl bir değişikliğe yol açıyor?

E-ticaretin hızlı büyümesi, lojistik sektöründe hızlı ve zamanında teslimatı öne çıkardı. Bunu doğru gerçekleştirebilmek ise doğru bir depo yönetiminden geçiyor. Dolayısıyla e-ticaret, depolama yatırımlarına da hız kazandırdı. Şirketler önemli yatırımlar gerçekleştirmeye, altyapılarını güçlendirmeye başladı. Boltas olarak depolarımızda teknolojik altyapıya büyük önem veriyoruz. Depolarımızda 365 Gün 7/24 Güvenlik Sistemi, Kartlı Geçiş Sistemi, Akıllı Alarm Sistemleri, Hareket Algılama Fonksiyonlu Kamera Altyapısı, Kapalı Devre Kamera Sistemi, Depo Yangın Kontrolü & Yağmurlama Sistemi ile entegre WMS, TMS ve ERP yazılımları kullanıyoruz. Bununla birlikte depolarımızda araçların hızlıca tahliye edilmesini sağlayacak ekipmanlara sahibiz. Yükleme ve boşaltmayı çok kısa sürede yapabiliyoruz. Uçtan uca entegre altyapımız ile sipariş, giriş-çıkış operasyonları, konumlandırma, ürün kabul ve teslim süreçlerine kadar teknolojiden yararlanıyoruz.   Böylece tedarik akışını kesintisiz ve hızlı şekilde gerçekleştirebiliyoruz.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.