Seyahat sektöründen bir unicorn çıkaracağız
Kurumsal seyahatler için ihtiyaca özel uçtan uca çözümler sunan Bizigo, bugün farklı sektörlerden binin üzerinde firmaya hizmet veriyor.


Kurumsal seyahati, kişiye özel bir deneyim hâline getirdiklerini belirten Erka Grubu CEO’su Serhat Kahraman ile Bizigo’nun markalaşma sürecini, sağladığı avantajları ve şirketin gelecek planlarını konuştuk.
Bizigo’nın markalaşma sürecinden bahseder misiniz?
Bizigo, hizmet sunduğu binin üzerinde kurumsal iş ortağına sektör deneyimi ve yapay zekâ odaklı teknolojik altyapısı ile kurumsal seyahat süreç takibi ve yönetimi, raporlaması ve fatura işlemlerini tek bir yerden yönetme imkanı sunan modern bir seyahat platformu. Marka ismi İngilizce “business-go” olarak tanımlanan sektörden esinlenerek doğdu. Kurumsal seyahatler, Bizigo’nun yapay zekâ odaklı teknolojisinin sunduğu özgün çözümlerle dijitalleşiyor. Bizigo’nun tüm yazılımını, kendi Ar-Ge Merkezi’mizde ekibimizce tamamen yerli olarak geliştirdik. Teknoloji ve ürün çeşitliliği için 50 kişilik yazılım ekibimiz, her geçen gün daha da büyük hedefler için büyük bir azimle çalışıyor. Bir yıllık bir emeğin ürünü olan uygulamalarımız, tüm dünyada geçerli ve güncel bir yazılım dili kullanılarak ve önemli yeniliklerle hayata geçti. Birçok açıdan geleneksel seyahat ve ilgili hizmetlerden, zaman, etkinlik, maliyet ve operasyonel yük açısından çok daha avantajlı sonuçları ile müşterilerimize yeni bir dünya sunduk. Uçtan uca dijitalleşen süreçler sayesinde müşterilerimiz, seyahat harcamalarında tasarruf etmiş ve zahmetli evrak işlerini en aza indirmiş oldular.
Bugün ağırlıklı olarak hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?
Pek çok farklı sektörden binin üzerinde firmaya ve bu firmalarda 10 binden fazla kullanıcıya hizmet veriyoruz. Türkiye’nin en büyük 100 şirketi arasında yer alan sanayi kuruluşları, hizmet sektörünün en büyükleri, enerji, lojistik, hazır giyim, hızlı tüketim sektörlerinin önde gelen firmaları başlıca öne çıkan kullanıcılarımız olarak sıralanabilir. Ürünümüzle seyahat ve seyahat ile ilgili tüm konularda, her an her durumda kişisel ve anlık çözümler ile müşterilerimizin yanındayız.
Müşterileriniz Bizigo’ya kolay uyum sağladı mı?
Evet. Zamanla Bizigo’yu kullanan hem eski müşterilerimiz hem de yeni müşterilerimiz bu yeni platforma çok hızlı uyum sağladı. Seyahatlerini 7 gün 24 saat kesintisiz planlayabilmeleri çok hoşlarına gitti. Avantajlarını gördükçe onlar da yeni fikirler ile ürünümüzü geliştirmemize katkıda bulundular. Geleneksel operasyonlar ile saatler süren rezervasyon işlem süreçlerini iki dakikaya kadar düşürdük.
Kurumlara hangi hizmetleri sunuyorsunuz?
Tüm firmaların kurumsal seyahatleri için en doğru strateji ve aksiyon planını oluşturma aşamasından süreci en verimli ve hızlı şekilde yönetme noktasına kadar geniş bir hizmet çeşitliliği ile ihtiyaca özel uçtan uca çözümler sunuyoruz. Kullanıcı dostu ara yüz tasarımı, veri odaklı yaklaşımı, nihai hizmet ve destek ile birleştiren teknolojisi ile Bizigo, dünyada ve ülkemizde çalıştığı binlerce tedarikçi ile şirket politikalarına ve ihtiyaçlarına en uygun otel, uçuş, araç kiralama ve ulaşım alternatiflerini zahmetsizce görüntüleyebilme imkanı sağlıyor. Bir seyahat politikanız olabilir ya da olmayabilir. Her iki durumda da sizin istediğiniz şekilde seyahat politikanıza entegre olabilen veya tüm uzmanlığı ve tecrübesi ile bu politikaları yaratan bir platform olarak hizmet veriyoruz.
Bu hizmetlerin kurumlar için avantajları neler?
Seyahat yönetimini uçtan uca düşünmek çok önemlidir. Bizigo ile geliştirdiğimiz teknolojilerimizi ve teknoloji uzmanlığımızı uzun yıllara dayanan seyahat deneyimimizle birleştirerek, daha önce akla dahi gelmemiş çözümler ile müşterilerimize hem hız ve kolaylık hem de yüzde 30’a varan maliyet avantajı sağladığımızı gördükçe heyecanımız ve motivasyonumuz daha da arttı. Maliyetin yanı sıra şirketlerin bu kalemde denetim ve takip süreçlerini de hızlandırdık ve kolaylaştırdık. Bizigo, doğru fiyatı ve doğru seçenekleri aramak için birçok siteyi ziyaret etmeye, karşılaştırma tabloları hazırlamaya son veriyor. Böylece hem maliyet hem de zamandan tasarruf etme imkanı yaratıyor. Ayrıca gelişmiş teknolojik altyapısı ile şirketler, saniyeler içinde tek bir tıkla kurumsal seyahat raporları oluşturabiliyorlar. Bizigo, yaşanan e-posta trafiğini sona erdirdiği gibi anlık olarak istenilen raporun şirket sorumlularının ellerinin altında olmasını da sağlıyor.
Şirketlere özel hizmetleriniz var mı?
Bizigo’nun fark yarattığı alanlardan biri olarak bu konuya işaret edebiliriz. Bizigo kurumlar için seyahat çözümleri sunuyor; ancak kurumsal seyahati, sunduğu kişiselleştirme teknolojileri ve 7 gün 24 saat özel destek ekibi ile şirketlere özel bir deneyim hâline getiriyor.
Teknoloji altyapınızı geliştirmek için ne gibi yatırımlar yapıyorsunuz?
Biz hiçbir zaman “tamam, bu ürün ve sistemi tamamladık” demiyoruz. Her yeni gün, daha nasıl geliştirilebileceğine bakıyor, daha önce hiç düşünülmeyen ya da düşünülse de uygulanmaya cesaret edilemeyen projelerimizle hem ekibimizi hem de hayallerimizi büyütüyoruz. Ar-Ge merkezi faaliyetlerimiz birçok alanda, özellikle büyük veri, makine öğrenmesi, veri madenciliği ve sektörel bulut tabanlı yazılım alanlarında, sürekli araştırma geliştirme yapıp yeni ürünler çıkarıyor. Oluşturduğumuz yapay zekâ teknolojimizi çok yakın bir gelecekte ihraç edeceğiz. Yine böyle bir projemiz “Kişiselleştirilmişi Akıllı Sıralama” ile de müşteri odaklı ve seyahat sektörüne büyük yenilik getirecek bir yazılım ürünü geliştirmek amacıyla geçen ay TÜBİTAK’a proje başvurusunda bulunduk.
Kurumsal Gezginler kapsamında neler sunuyorsunuz?
Kurumsal Gezginler, kullanıcılarımıza iş seyahatlerinde boş vakitlerinde destinasyonlara özel aktiviteleri önerdiğimiz deneyim markamız. Şirketlerin iş seyahatlerini planlarken ihtiyaç olan pratik bilgilerin ve ilgi çekici içeriklerin yer aldığı ve kurumsal gezginlerin seyahat deneyimlerini paylaştıkları bir platform. Bizimle seyahat etmeyi tercih edenleri farklı konularda bilgilendirerek, daha rahat ve sorunsuz bir deneyim yaşamalarına yardımcı olmayı hedefliyor.
Onay ve limit modülünüzle ilgili bilgi verir misiniz?
Onay ve limit modülü, iştiraklere, departmanlara, çalışan unvanlarına, seyahat sebeplerine ve ürünlere göre özelleştirilebilen, bu sayede daha etkin ve verimli seyahat yönetimi yapılabilmesini sağlayan bir Bizigo özelliği. Bizigo rezervasyon onay sistemi ile çalışanların harcama taleplerine anında cevap verilebilir ve seyahat bütçeleri şirketin istediği doğrultuda yönetilebilir. Dünyanın her noktasından kolayca ulaşabilen bu onay sistemi sayesinde, şirket bütçesine sadık kalınabilir ve çalışanların ihtiyaçlarına anında cevap verilebilir. Şirket politikalarına özel olarak belirlenebilen limit onay süreci ile çalışanlar, seyahat bütçelerini aşmadan yolculuklarını tamamlayabilirler. Bizigo, saniyeler içerisinde binlerce alternatifi karşılaştırarak en uygun seçeneğe ulaşmayı sağlar ve şirketleri fazla harcamadan ve hesapta olmayan sürprizlerden korur.
Pandemi süreci hizmetlerinizi nasıl etkiledi?
Turizm endüstrisi ve geleceğine olan inancımızla, 2020 Mart öncesinde yaptığımız yatırımlara, pandemi döneminde de devam ettik. Rakiplerimizden farklı olarak ERP sistemini ön plana aldık. Şirketlere ERP entegrasyonu kurmaya yönelik bir altyapı oluşturduk. Türkiye’nin en büyük 100 şirketi arasında yer alan sanayi kuruluşlarıyla, hizmet sektörünün en büyükleriyle anlaşmalar yaptık ve pandemi sürecinde hizmet vermeye başladık.
Bu süreçte, müşterilerin beklentilerinde ne gibi değişimler oldu?
Tahmin edilebileceği gibi sağlıkla ilgili endişeler ön plana çıktığı için çalışanların hangi tarihte nerede olacaklarını harita üzerinden takip edebilmeyi ve onların tehlikeli bölgelere seyahatlerini güvenli şekilde yönetmeyi sağlayan SOS raporu ve seyahat güvenlik koşulları ürünlerimizi devreye soktuk. Pek çok sektörde daralan iş hacimleri nedeniyle bütçelerin daha da kontrollü kullanımı önem kazandı. Müşterilerimize bu durgun dönemin seyahat politikalarını mercek altına almak için en iyi zaman olduğunu anlattık. İşleyen sistemlerde bu süreçleri oturtmak zor olacağı için bu durgun dönemi verimli bir şekilde değerlendirerek, tüm gerekli altyapı ve entegrasyonlarını hazırladık.
Karbon salınım raporu hizmeti de sunuyorsunuz. Bu konudaki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Bizigo olarak doğanın korunması ve çevre sağlığı konularını önemsiyor, bu konularda üzerimize düşeni yapmak istiyoruz. Karbon salınım raporu, şirketlerin yıl içerisinde yaptığı seyahatler sonucunda oluşan karbon ayak izini ölçümler ve raporlar. Bu sayede kurumlar, seyahatleri sonucunda ortaya çıkan karbon salınım oranına rahatlıkla ulaşabilirler. Bu veri, şirketlerin seyahatleri ile eş zamanlı güncellenir ve istenilen zamanda Bizigo üzerinden erişilebilir. Ayrıca, önümüzdeki dönemde STK’lar ile anlaşmalar yaparak doğanın korunmasına şirketlerin nasıl katkı sağlayabileceği ile ilgili farklı projelerimizi de hayata geçireceğiz.
Bu yılki hedeflerinizi, yeni projelerinizi paylaşır mısınız?
2020 yılında, 2019 yılı ciromuzun yüzde 50’sine ulaşmayı başardık. Bu yılki beklentimiz 2019 ciromuzu yakalamak yönünde. İlk çeyrek verilerimiz, bu hedefimizin gerçekleşeceğini gösterir şekilde sonuçlandı. Önümüzdeki dönemde çok önemli, global çapta yepyeni bir projenin daha lansmanını gerçekleştireceğiz. Bu alanda vizyonumuzu gerçekleştirmek için gerekli olan yatırımlara gerek insan kaynağı gerek teknoloji olarak hız kesmeden devam edeceğiz. 2022 yılında yüzde 200 büyüme ve önümüzdeki üç yılda, 1 milyon adet rezervasyon gerçekleştirme hedefimiz var. Pandemi öncesi 60 olan çalışan sayımız, bugün 170’in üzerine çıktı; 2023 yılına kadar 500 kişiye ulaşacağız. Geleceğin mihenk taşlarından biri olacağını düşündüğümüz e-para lisansı almak üzere başlattığımız bir sürecimiz de söz konusu. Bu süreci tamamlayarak lisansı aldığımızda müşterilerimize mobil ödeme hizmeti de sağlayacağız.
Yurt dışına yönelik planlarınızdan da biraz bahseder misiniz?
Şu an gördüğünüz Bizigo, hayal ettiğimiz ürünün yüzde 60’ı. Hızla artan müşteri portföyümüzle farklı sektör ve yapıdaki kurumların ihtiyaçlarına göre geliştirmelerimiz her an devam ediyor. Hedefimiz, Bizigo’nun dünyanın birçok ülkesinde faaliyet gösteren bir ürün hâline gelmesi. Seyahat sektöründen bir unicorn çıkarmak istiyoruz. Yurt dışında unicorn olmuş modelleri inceledik ve daha iyisini yapmak üzere yola çıktık. Global benchmarklar ile hem hizmet kalitemizi hem de teknolojik altyapımızı kıyasladığımızda gerçekten çok avantajlıyız ve bu gücümüzü global ölçekte bir oyuncu olmak için kullanacağız. Beş yıl içinde aralarında Avrupa ülkeleri ve Amerika olmak üzere 10 ülkede ofis açacağız.
Kurumsal seyahat sektörünün bugünkü konumunu değerlendirir misiniz?
Kurumsal seyahat sektörüne baktığınızda, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kişisel seyahatten daha büyük bir hacme sahip. Pandemi öncesinde Türkiye’deki büyüklüğü 2 milyar dolara ulaşmıştı. Ayrıca, yerli ve yabancı binin üzerinde irili ufaklı oyuncunun olduğu bir alan. Kurumsal seyahatlere her yıl dünya genelinde 300 milyar dolardan fazla para harcanıyor. Birçok sektör raporu, çalışan gezginlerin turizmin önemli bir segmentini oluşturduğunu ve zincir otellerden büyük araç filolarına kadar birçok firmanın gelirinin iş seyahatleriyle entegre olduğunu gösteriyor.
Önümüzdeki dönemde, sektörünüzde ne gibi yenilikler göreceğiz?
Gelecekte seyahati şekillendirecek maddelerin arasında risk yönetimi, şeffaflık, iletişim, odaklılık, özelleştirilmiş seyahat politikaları, deneyim ve fayda odaklı seyahat hizmetleri ve çevrimiçi rezervasyon gibi dijital uygulamalar ilk sırada gösteriliyor. Pandemi sonrasında, sıkışmış talebin harekete geçeceği öngörüsü ile seyahat sektörünün gelişeceğini düşünüyoruz. Her ne kadar uzaktan çalışma kalıcı hâle gelecek diye düşünülse de sıcak satışlar, anlaşmalar, bayi toplantıları gibi alanlarda yüz yüze görüşmelerle birlikte fiziki seyahatlerin tekrar başlayacağı görüşündeyim. Önümüzdeki dönemde ayrıca diğer sektörlerde gördüğümüz AR, VR, IoT ve mobil teknolojilerin turizm özelindeki uygulamalarının da yaygınlaştığını göreceğiz.