Sistem Global Vergi ve Finansal Yönetim Danışmanlığı Başkanı ve Ortağı Ülkü Şengül, Sistem Global’in KOBİ’lere sunduğu İhracat Danışmanlığı hizmetlerini KOBİ AKTÜEL’e aktardı.
Sistem Global’in faaliyetleri hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?
Sistem Global, ana faaliyet alanları Vergi, Mevzuat ve Uyum, Ar-Ge, Globalleşme, Patent olan ve 28 senedir katma değerli hizmet veren bir kurum. Kurulduğumuz günden beri, başta KOBİ’ler olmak üzere her ölçekten şirkete sunduğumuz büyüme odaklı iş servisleri ve danışmanlığı ile Türkiye genelinde en yaygın danışmanlık şirketi olmayı ve bu başarıyı globale taşımayı hedefledik. Bu amaca erişirken sadece kendi büyümemizi sağlamanın yeterli gelmeyeceğinin bilinci ile, ekosistemimiz ve ülkemiz adına asıl değerin paydaşlarımızla birlikte büyümekten geçtiğine inandık. Bu vizyonla bugüne dek 15 binden fazla şirketin yanında olduk. Bu şirketlerin arasında mikro işletmeler, start up girişimleri, KOBİ’ler,büyük ölçekli kurumsal yapılar, 20 yıldan fazla süredir bizimle çalışan ve halka arz süreçlerinde dahi yanında oluğumuz birçok müşterimiz var. Önümüzdeki süreç için en önemli hedeflerimizden biri Anadolu’daki üretici KOBİ’lerin ihracat olgunluklarını maksimum seviyeye yükselterek Türkiye’nin dış ticaretine uzun soluklu bir değer katmak.
İhracat danışmanlığı alanındaki hizmetlerinizden bahsedebilir misiniz? İhracata başlamak veya devam eden ihracat faaliyetlerini geliştirmek isteyen KOBİ’lere sunduğunuz faydalar neler?
İhracat danışmanlığı hizmetlerimizi şekillendirirken, geleneksel ürün-pazar eşleşmelerinin dışına çıkmayı, yeni pazarlara açılmanın getireceği sürdürülebilir ihracat modellerini oluşturmayı çok önemli buluyoruz. Tek seferlik ihracat skoru elde etmeyi değil, ihracatçı firmalara iyi bir altyapı oluşturmayı, firmalarınoluşturduğumuz bu sağlam altyapı üzerine ihracata başlamasını ve bu sayedeihracatı sürdürülebilir kılmalarını amaçlıyoruz. Bu altyapı gereksinimlerini uygulamalı çalışmalar kapsamında KOBİ’nin birebir ihtiyacı olan donanımlar özelinde ele alıyor, “İhracat nasıl geliştirilir?” sorusunun yanıtını tüm aşamalarda uçtan uca hizmet vererek sağlıyoruz.
İhracatta altyapısal çalışmaların uzun vadeli somut çıktılar ürettiği yönündeki farkındalık her geçen sene artıyor. Hem bu farkındalık arttıkça hem de danışmanlık hizmetlerimizden yararlanan iş ortaklarımızın başarı hikayeleri yaygınlaştıkça,özelikle Anadolu illerinde hizmetlerimize başvuran üretici KOBİ’lerin sayısı son yıllarda ciddi bir artış gösterdi. İhracat danışmanlığı verdiğimiz müşteri sayımız, sadece son 1 yılda 10 kat arttı. Türkiye genelinde 10 ofisimiz var ve bu ofislerdeki 600’den fazla kişiden oluşan uzman kadromuzla ülkemizin her noktasında hizmet veriyoruz. Hizmetlerimizden yararlanan KOBİ’lerin ihracatla elde ettikleri sürdürülebilir büyüme bizim için paha biçilemez bir gurur kaynağı.
Uluslararası pazardaki yapılanmanızdan bahsedebilir misiniz?
Globaldeki faaliyetlerimizi Birleşik Krallık, Almanya, Singapur, Belçika, BAE, Hollanda, Suudi Arabistan ve Özbekistan’da bulunan ofislerimiz üzerinden yürütüyoruz. Ayrıca ofislerimizin olmadığı ancak lokal partnerlerimizin var olduğu 3 kıtada 25’ten fazla ülkede şirket kuruluşu, lokalleşme, mali ve mevzuat danışmanlığı hizmetleri sunuyoruz.
Son olarak, KOBİ’ler için ihracat potansiyeli barındıran bölgeler hakkında bilgi verebilir misiniz?
Özelikle Singapur, Endonezya, Malezya ve diğer APAC bölgesi ülkeleri Türk ihracatçılar için önemli fırsatlar barındırıyor. Sistem Global olarak 2014’ten bu yana, Türkiye’nin Asya pazarındaki rekabet gücünün artırılması, Türkiye ve bölge arasındaki ticaret ve yatırımların güçlendirilmesi hedefleri kapsamında çalışmalar yürütüyoruz. Bu yıl bu bağlamda yeni bir yatırıma imza atarak, Singapur merkezli stratejik danışmanlık şirketi Huntington Partners LLP ile yeni bir şirket kurduk. Huntington Sistem Global olarak yola çıkan bu yeni oluşumla amacımız Türk firmaların bölgeye yönelik ihracatını artırarak pekiştirmek. Bakanlığın “uzak ülkeler stratejisi”ne de paralel şekilde, Türkiye’den Asya pazarına açılmak isteyen firmalar için yeni ve katma değerli pazarlar yaratmaya çalışıyoruz. Ayrıca, Türk Cumhuriyet’lerine yönelik fırsatları da ihracatçımız için daha erişilebilir kılmak amacıyla yakın zamanda Özbekistan, Kazakistan ve Azerbaycan’daki faaliyetlerimizi hızlandıracak bir dizi yatırımlar da gerçekleştirdik.