DÜNYA MUTFAKLARININ İHTİYAÇLARINA ÖZEL ÜRÜNLER SUNUYORUZ
KM Kayalar Mutfak, bugün otellerden hastanelere, sosyal tesislerden şantiye mutfaklarına, restoranlardan fabrika mutfaklarına kadar geniş bir yelpazede ürün ve projeler sunuyor.

KM Kayalar Mutfak Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nuray Kaya Uzunal, şirketin uzun yıllara dayanan başarısını ve sunduğu hizmetleri anlatıyor.
Öncelikle sizi tanıyalım… İş hayatına ne zaman, nerede başladınız?
20 yılı aşkın süredir Kayalar Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı yapıyorum. Çalışma hayatıma babam Mustafa Kaya’nın yönlendirmesiyle lise yıllarımda, şirketimizin finans bölümünde çalışarak başladım. Eğitim hayatıma devam ederken bir yandan da Kayalar bünyesinde hemen her departmanda çalışarak işin mutfağında pişme imkânı yakaladım. Böylece profesyonel olarak iş hayatına atılmış oldum.
İlk yıllarınızda karşılaştığınız zorluklar nelerdi? Bu zorlukları aşmak için neler yaptınız?
Türkiye özellikle endüstriyel mutfak alanında yavaş yavaş adımlar atmaya başlamıştı; ancak Avrupa teknolojisine kıyasla hâlâ büyük eksiklerimiz vardı. Üretim tesislerimiz için makinelerimiz yoktu ve Ar-Ge çalışmalarını yürütecek teknik ekip konusunda oldukça zorlanıyorduk. Babam Mustafa Kaya için “imkânsız” diye bir terim olmadığı ve bizi de bu mottoyla büyüttüğü için eksiklere takılıp kalmak yerine, çözüm üreten kararlar aldık ve hız kesmeden uygulamaya koyduk. Elbette kolay değildi; ancak imkânsız hiç değildi. İçinde bulunduğumuz sektör durmaksızın gelişen bir alanda olduğu için biz bu büyümenin kat be kat hızında çalışarak önce Ar-Ge çalışmalarımıza ağırlık verdik. Ürettiğimiz hiçbir iş için “tamam” demedik. Gelişimi süreklilik arz eden bir disiplin olarak benimseyerek, üretimlerimizi dünya pazarına yakışır ve yarışır kalitede ürettik. Üretmeye de devam ediyoruz. Biz hâlâ bu işi öğrendik ve ürettiklerimizle tamamız demiyor, araştırıyor, teknolojinin bizlere sağladığı imkânlara gerekli yatırımları yaparak üretimlerimize devam ediyoruz.
KM Kayalar Mutfak’ın kuruluş sürecini anlatır mısınız?
Babam Mustafa Kaya, henüz 12 yaşındayken çalışmak üzere köyünden ayrıldığında Kayalar markasının ilk hayali kurulmuş oldu. Çalışma hayatına, daha çocuk yaşında İstanbul’da çırak olarak başlamış. Sonrasında sektörün ihtiyaçlarını gözeterek bir bakırcı atölyesi açmış ve devamında Ankara’da gerekli yatırımları yaparak alüminyum, çelik mutfak cihazları ve mutfak gereçleri üretimine ağırlık vermiş. İlk hayalinin peşinde İstanbul’a geri dönmesi ile Kayalar Mutfak markasının kurulmasını ve bugünlere gelmesini sağlamış. Kısacası KM Kayalar Mutfak, 1956 yılında babam Mustafa Kaya'nın vizyoner öngörüsü ile kuruldu. Aradan geçen yarım yüzyılın sonunda bugün itibari ile birçok değişik alanda faaliyet gösteren Kayalar Şirketler Grubu, Türkiye’nin dev bir markası hâline geldi.
KM Kayalar Mutfak’ın faaliyet alanlarında neler var? Ürünleriniz hangi sektörlere hitap ediyor?
KM Kayalar Mutfak olarak, yemeğin hazırlanma sürecindeki tüm gerekli ekipmanları, mutfak kurulumuna dair baştan sonra bütünlüklü hizmeti sağlıyoruz. 65 yılı aşkın tecrübemizle otellerden hastanelere, askeriyeden üniversitelere, sosyal tesislerden şantiye mutfaklarına, restoranlardan kafelere, catering firmalarından fabrika mutfaklarına kadar çok geniş bir yelpazede, yemeğin ihtiyaç olduğu her noktaya mutfak kuruyoruz. Dünya mutfakları her ülkenin yeme içme alışkanlıklarına göre şekil alıyor. Her ülke değişik pişirme sistemleri kullanıyor. Bizler KM Kayalar Mutfak olarak, dünya mutfaklarının ihtiyaçlarına özel ürünler üretiyor ve mutfakları projelendiriyoruz.
Müşteri memnuniyetinin sürdürülebilirliği için neler yapıyorsunuz?
KM Kayalar Mutfak ailesi olarak, çalışma disiplinimizin en önemli aşaması müşteri memnuniyeti. Öncelikle müşterilerimizin taleplerini uzman ekiplerimizle birlikte belirliyor, gerekli bilgilendirmeleri kendilerine yapıyoruz. Amacımız müşterinin tüm ihtiyacını eksiksiz yerine getirmek ve sürdürülebilir bir kalite ile devamlılığını sağlayabilmek oluyor. Bu sebeple, üretimlerimizi özel kalite testlerden geçiriyor, servis ağımızı ve desteğimizi geliştirmek için özen gösteriyoruz. Servise en az ihtiyaç duyulacak şekilde ürün üretmeye çalışıyor, yedek parça ihtiyacını kalitesi kanıtlanmış Avrupa ülkelerinden tedarik ederek yüzde yüz memnuniyet sağlamayı hedefliyoruz. ISO 20001, HACCEP ve CE standartlarında ürün üretiyor, müşterilerimizin taleplerini ilk aşamadan son aşamaya kadar yanında olarak, hizmetlerimizi maksimum kalite ve memnuniyette sunuyoruz.
Yurt dışı faaliyetlerinizden bahseder misiniz? Ürünleriniz hangi ülkelere ulaşıyor?
Yurt dışı pazarını çok önemsiyoruz. Bu sebeple dünyanın birçok yerinde gerçekleşen ilgili fuarlara katılıyoruz. Tüm dünya pazarını yakından takip ediyor, uygulamalarımıza entegre ediyoruz. KM Kayalar Mutfak sektörün öncü firmalarından biri olmayı sağladığı için, yurt dışı müşteri portföyümüz oldukça kalabalık. Yoğun olarak Afrika, Avrupa, Asya, CIS bölgesi ve Türki Cumhuriyetleri gibi birçok bölge ile çalışıyoruz. Bugün yaklaşık 60 ülkede bayiliğimiz ve 70 ülkede distribütör olarak çalıştığımız nokta var. Bunların yanı sıra, yurt dışında da inşaat faaliyetlerini yürüten birçok önde gelen Türk inşaat firmasının da çözüm ortağıyız ve bu firmaların yurt dışındaki projelerinde de hizmet sağlıyoruz.
Endüstriyel mutfak alanında dünyadaki son trendler neler? KM Kayalar Mutfak’ın bu trendlere yönelik çalışmalarını anlatır mısınız?
Endüstriyel mutfak alanında trend birkaç işi birlikte yapabilen pratik ve enerji tasarruflu, kullanımı ve temizliği kolay, ihtiyaca hızlı cevap veren ürünlerden oluşuyor. Bizler bu olmazsa olmaz trendlerin yanı sıra ayrıca görsel tasarıma da oldukça önem veriyor, ürünün performansı kadar tasarımıyla da öne çıkması adına çalışmalarımızı yürütüyoruz. Hijyen her mutfağın olmazsa olmazı. Bu disiplinle, hijyeni maksimize etmek adına ürünlerimiz için özel kalıplar yaptırıyoruz. Ar-Ge ve Ür-Ge bölümlerimizdeki çalışma arkadaşlarımız, endüstriyel ürün tasarımcılarımız alanında uzman ekiplerden oluşuyor. Bu sayede, alanında oldukça başarılı ve kaliteli işlere imza atıyoruz.
Türkiye’de sektörün bugünkü durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Eksiklikler var mı? Geliştirilmesi için çözüm önerileriniz neler? Bu konuda KM Kayalar Mutfak olarak neler yapıyorsunuz?
Türkiye, endüstriyel mutfak sektöründe son çeyrek yıldır dünya pazarında önemli yere sahip. KM Kayalar Mutfak olarak, üretimlerimizle Avrupa’nın kalitesine çok yakın bir kalitede ilerliyoruz ve sektörün tüm kıtalar üzerine gelişmelerini yakından takip ediyoruz. Fiyatlarımızın birçok kıtaya nazaran daha uygun olması ve ürün kalitemizin dünya standartlarına yarışır olması sebebiyle Avrupa pazarında ciddi bir rakibiz. Geliştirmemiz gereken yönlerimiz tabii ki var. Yan sanayii alanında daha fazla güçlenmeli ve sektörümüzün en önemli gideri olan hammadde ihtiyacını kendi içimizde üretmenin imkânlarını yaratmalıyız. KM Kayalar Mutfak olarak bu eksiklikleri gidermek adına, Ar-Ge merkezimizi oluşturduk ve 15 kişilik mühendis grubumuz ile çok başarılı ürünler geliştiriyoruz. TUBİTAK, KOSGEB, İMMİB, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı destekli projeler yürütüyor, 35’ten fazla model ile 50’yi aşkın patentli ürünümüzü piyasaya sunuyoruz.
İş dünyasında ve bu sektörde başarılı olmanın ve bu başarıyı uzun yıllar korumanın sırları neler?
Başarı sırrımız firmanıza ve ürünlerinize duyulan güvenden geliyor. Kuşkusuz ki biz bu disiplini, babamız Mustafa Kaya’dan öğrendik ve hayatımızın her yerine nüfuz ettik. İşimizi hiçbir zaman sadece bir iş olarak ya da kazanç kapısı olarak algılamadık. Sanayiciliği, üretimi ve katkı sunmayı çok sevdik, işini seven kişilerle de yollarımızı birleştirdik. Sektördeki gelişmelere hâkim olmayı, hep bir fazlasını istemeyi ilke edindik. Teknolojiyi mağlup edilecek bir kavram olmaktan çıkarıp, faaliyet alanlarımızı destekleyen faktörlerden biri olarak gördük. İşin özü; işimize anlam katmayı, ülkemize ürettiklerimizle katkı sunmayı, gelişen sanayi sektöründe öncü olmayı çok istedik. Bu heyecan ve inançla da bugün hâlâ işe ilk başladığımız günde olduğu gibi öğrenmeyi, uygulamayı, geliştirmeyi hedefliyor ve başarıyoruz.