Covid-19 diş kaybını tetikler mi?

The New York Times’ın 28 Kasım 2020 tarihli haberinde, Covid-19 geçirmiş ve iyileşmiş kişilerde görülebilen uzun dönem semptomlar arasına diş eti hastalıkları ve diş kaybının da eklendiği öne sürülmüştür

Covid-19 diş kaybını tetikler mi?
kobiaktuel
kobiaktuel
07 Ocak 2021 Perşembe 00:34

. En sık bildirilen uzun vadeli semptomlar arasında yorgunluk, nefes darlığı, öksürük, eklem ağrısı ve göğüs ağrısı yer alıyor; ancak raporlar ve çalışmalar şimdi virüsün başka bir yan etkisi üzerinde duruyor, o da ani diş kaybı.

İçinde olduğumuz yüzyılın en büyük salgını olan Covid-19, yeni bir dünya düzeni oluşturdu. Gerek ekonomideki gerek sosyal yaşantımızdaki etkileri itibariyle hayatımızın bir parçası olmuş durumda. Başlarda tam bir sır olan virüsün bilinmeyenleri günden güne açığa çıkıyor. Hâlen etkilerini tam anlamıyla sabit şekilde sıralayabileceğimiz bir rehber mevcut değil. Günbegün yeni ve değişen etkileri gün yüzüne çıkıyor. Bunda virüsün gelişmiş mutasyon özelliğinin etkisi büyük. Yüzde 70 daha hızlı yayılma özelliğine sahip mutasyona uğramış yeni bir koronavirüsün İngiltere’de ortaya çıktığı haberleri gelmiş durumda. Önümüzdeki günlerin neler getireceğini birlikte göreceğiz.

Görülebilen semptomlar

Diş kaybının Covid-19 tarafından tetiklenip tetiklenmediği konusu ise belirsizliğini koruyor. Bu semptomların Covid-19 ile bağlantısını kesinleştirmek için daha pek çok çalışma yapmak gerekecek. Buna karşılık uzun süreli inflamasyon ve enfeksiyonun diş ve çevre dokular üzerine etkisi ile diabet gibi sistemik hastalıkların diş kayıplarına neden olduğu bilimsel bir gerçek. Özellikle ciddi semptomlarla bu süreci geçiren kişilerde de bu kayıpların olması çok olası duruyor.

Pandeminin başlangıcından bu yana, Covid-19 geçirmiş ve iyileşmiş kişilerde görülen diğer dişler ile ilgili semptomların diş çatlakları ve kırıkları ile ve çene, eklem ağrıları olduğu bildirilmiştir. Virüse bağlı bu süreçte artan stres ile birlikte stresin tetiklediği diş sıkma problemleri ortaya çıkmıştır. Diş sıkma ve bunu takiben gece diş gıcırdatma ile birlikte boyun,  omuz ve sırt ağrılarında artmalar meydana gelmiştir.

Ağız ve diş sağlığının önemi

Solunum yolu ile geçen bu hastalıkta, giriş kapısının ağzımız olduğu düşünüldüğünde de ağız ve diş sağlığı bir kez daha önem kazanıyor. Ağız hijyenin arttırılması maske ve mesafe kadar ciddiye alınması gereken önlemlerden. Bu aşamada diş hekimlerine yaptırılacak profesyonel tedavi ve kişinin kişisel bakımı ön plana acıkıyor. Ağız, diş ve çevre dokulardaki var olan sorunların erken dönemde giderilmesi durumun ilerlemesini, ciddileşmesini ve olası bir enfeksiyon riskini engelleyecektir. Sağlık çalışanları alınan bariyer önlemleri, HES kodu uygulamaları ve sterilizasyon yöntemleriyle, görevlerini özveri ve fedakarlıkla yerine getiriyorlar.

Ağız çalkalamanın virüse etkisi

Ağız çalkalama sularının Covid-19 üzerine etkinliği ile ilgili yapılan çalışmalarda market ürünleri ile klorheksidin içeren gargaraların virüs üzerine etkisi olmadığı görüldü. Yine yapılan çalışmalarda oksidatif etkinin virüsü yok ettiği dikkat çekti. Oksijenli su ile yapılan ağız çalkalamanın Covid-19 üzerine etkili olduğu yapılan araştırmalarda bildirildi. Povidon solüsyonunun bire bir su ile karıştırılması ile yapılan ağız çalkalamanın da etkili olduğu yine yapılan çalışmalarda belirtildi.  

Aşı ile birlikte virüse karşı daha da güçlenmiş olacağımız zamanlar geliyor. Bunu bir adım ileriye götürüp sağlıklı günlere sevdiklerimizle birlikte hızlı bir şekilde dönebilmek için alınan önlemlere uymak hepimizin boynunun borcu.

Sağlıklı günlerde buluşmak dileğiyle…

Uzm. Diş Hekimi Ender İlker

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.